Pátek, 26. dubna 2024

Kolik spotřebujeme vody v domácnosti a jak s ní šetřit?

Kolik spotřebujeme vody v domácnosti a jak s ní šetřit?

Po zdražení cen za elektřinu a plyn, muselo zákonitě přijít i zdražení vody. Vodárny totiž musí do cen promítnou právě zvýšení náklady na energie či používané chemikálie. Zdražení se v jednotlivých městech liší, nicméně někde dokonce překročila cena na rok 2023 současnou míru inflace.

Voda je nezbytnou součástí našeho života. Bez ní by naše tělo nemohlo fungovat a všechny rostliny a zvířata by zahynuly. Lidé používají vodu k různým účelům, jako je mytí, vaření a zalévání rostlin. Je také ale důležitá pro průmysl. Měli bychom s ní tedy šetřit, a to nejenom z toho důvodu, že její cena je vyšší, ale také proto, že její zásoby nejsou nekonečné a musíme se ji naučit znovu využívat a recyklovat. Jaké je vlastně průměrná spotřeba vody v České republice?
Spotřeba vody v České republice
Podle Českého statistického úřadu v roce 2021 Češi spotřebovali v průměru 93,2 litru vody, což bylo o 2,1 litru více než v předchozím roce. V porovnání s Evropou jsme na tom velmi dobře. Spolu se Slováky jsme tak mezi nejúspornější státy Evropy. Nejméně s vodou šetří Velká Británie (343 l/osoba) nebo Španělsko (265 l/osobu). Obecně jsou ,,jižanské" národy ve spotřebě vody velmi náročné.
Zajímavostí je, že pouze 5-10 litrů spotřebujeme pro naše vlastní přežití, tedy na přípravu jídla a pití. Většina vody mizí při umývání a splachování toalety. Dost vezme také praní prádla a úklid domácnosti.
Jak šetřit s vodou v domácnosti:
1. Sprchování - místo vany zvolte raději sprchu, můžete tak ušetřit 1/3 vody, tedy až 400 litrů za týden. Při nanášení šamponu na vlasy také vodu vypínejte.
2. Perlátory - ty jsou dnes již standardem, pokud ale bydlíte ve starší nemovitosti a nemáte je, určitě je pořiďte. Perlátory, úsporné sprchové hlavice a pákové baterie jsou o třetinu úspornější, než klasické baterie.
3. Pravidelná údržba - pravidelně kontrolujte, případně vyměňujte těsnění kohoutku. Kapáním z něj můžete totiž promrhat až 90 litrů vody týdně.
4. Mytí nádobí - používejte myčku, ta je prokazatelně úspornější než mytí nádobí ve dřezu. Pokud myčku nemáte, myjte nádobí v napuštěném dřezu, a ne pod tekoucí vodou.
5. Praní prádla - pračku pouštějte, pokud možno naplněnou - prát jedno tričko se zkrátka nevyplácí. Zvažte také zapnutí úsporných programů, které nové pračky nabízejí.
6. Při hygieně nenechávejte vodu téct - pokud si čistíte zuby nebo se holíte, nenechte vodu zbytečně téct.
7. Mytí rukou studenou vodou - pokud si v umyvadle v koupelně jenom bleskově oplachujete ruce, nechte páku baterie otočenou na studenou vodu. Při bleskovém mytí rukou nestihne teplá voda přitéct a zůstane v potrubí, kde zchladne.
8. Uklízení - pokud na úklid používáte mokrý hadr, máčejte jej v kýblu a nemáchejte jej pod tekoucí vodou.
9. WC s dvojitým splachováním - Klasická toaleta s klasickou nádržkou spotřebuje zhruba 10 l vody na jedno spláchnutí. Moderní WC s dvojitým splachováním 6 a 3 litry.
10. Oplachování potravin - pokud v dřezu oplachujete potraviny jako je třeba ovoce a zelenina, udělejte to třeba v misce. Vodu poté nemusíte vylévat ale použít ji třeba na zalití květin.
11. Vaření - jídlo vařte v přiměřeném množství vody. Vyberte správnou velikost hrnce, větší objemy vody pak často nejsou potřeba.
12. Zalévání - pokud máte zahradu a zaléváte trávník a rostliny, je dobré si pořídit sud a sbírat dešťovou vodu. Dála pak zalévejte ráno nebo večer, kdy je menší výpar vody a rostliny vodu snáze využijí.
Zkuste si i vy podívat se na vaši spotřebu vody a porovnat se s průměrem. Jste nad? Zkuste aplikovat některý z výše uvedených tipů a po čase spotřebu vody překontrolujte.

Další EKOtipy na úspory (nejen vody) najdete na stránkách EKOkalendáře.

Autor: Michal Gregor

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů