Čtvrtek, 28. března 2024

Kovohutě Příbram vybudovaly pilotní linku na recyklaci lithiových baterií

Kovohutě Příbram vybudovaly pilotní linku na recyklaci lithiových baterií

Společnost Kovohutě Příbram nástupnická, člen České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), vybudovala pilotní linku na recyklaci lithiových baterií. Má kapacitu 200 tun ročně, časem by se mohla zvýšit na 250 tun. Firma nyní zařízení testuje, od ledna by mělo fungovat ve standardním, ale stále ještě výzkumném režimu. Kromě toho společnost připravuje projekt velké linky s kapacitou 10.000 tun ročně.

Spustit ji ale bude možné až v situaci, kdy bude na trhu dostatečné množství vratných lithiových baterií, řekl generální ředitel Jan Moudrý. Lithium, používané k výrobě baterií do elektromobilů, je považováno za kov budoucnosti. Díky rozvoji elektromobility se využití lithiových baterií v Česku zvyšuje, kapacity pro jejich recyklaci však scházejí.

Kovohutě investovaly do nové poloprovozní linky deset milionů korun, v následujících letech na ní chtějí zkoušet a vyvíjet výrobní postupy. "Pro nás to není linka zpracovací, ale pokusná," uvedl Moudrý. Kapacita zařízení je omezena množstvím baterií, které je aktuálně dostupné.

"Samozřejmě je to odrazový můstek pro to, abychom vytvořili jednou větší technologii až na 10.000 tun," uvedl Moudrý. Takovému kroku ale musí předcházet průzkum, který ověří, že je na trhu dostatečné množství lithiových baterií. "Nemá smysl stavět linku s kapacitou 10.000 tun v roce 2027, když tady bude 1000 tun vratných lithiových baterií," podotkl Moudrý.
Recyklační linku pro lithiové baterie chce v ČR postavit například i technologická společnost IBG Česko v Kralupech nad Vltavou. Měla by vzniknout v následujících letech, firma pracuje na projektu. Podle serveru ekovozy.cz bylo k 30. červnu letošního roku v ČR registrováno přes 12.000 osobních elektroaut. Očekává se, že v příštích letech produkce lithiových baterií výrazně poroste.

TIP: Kam s bateriemi, aby měli na lince co zpracovávat poradí aplikace KAMsNIM.cz

Kovohutě Příbram v minulých letech ročně vyrobily přes 50.000 tun rafinovaného olova a jeho slitin, letos to bude podle Moudrého o něco méně, zřejmě 48.000 nebo 49.000 tun. Důvodem je nedostatek surového olova v Evropě. Loni firma téměř s 300 zaměstnanci utržila za vlastní výrobky a služby 2,9 miliardy korun, meziročně o 15 procent více.
Společnost je zpracovatelem odpadů s obsahem olova a cínu, výrobcem olova, jeho slitin a dalších výrobků, zpracovatelem odpadů s obsahem drahých kovů a odpadů elektrických a elektronických zařízení. Zaměřuje se i na výkup a sběr odpadů.
Zdroj: web České asociace odpadového hospodářství
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů