Úterý, 19. března 2024

V Tokiu budou muset mít nové domy postavené po roce 2025 solární panely

V Tokiu budou muset mít nové domy postavené po roce 2025 solární panely

V Tokiu budou muset mít všechny nové domy postavené velkými stavebními společnostmi po dubnu 2025 nainstalované solární panely. Mají se tak snížit uhlíkové emise v domácnostech. Podle agentury Reuters to vyplývá z nového nařízení, které ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo japonského hlavního města.

Nařízení, které je první svého druhu v Japonsku, požaduje, aby zhruba padesátka největších stavebních společností vybavila domy o rozloze až 2000 metrů čtverečních obnovitelnými zdroji energie, zejména solárními panely. Tokijská guvernérka Juriko Koikeová minulý týden řekla, že pouze čtyři procenta budov ve městě, na kterých by solární panely mohly být umístěny, je nyní má. Tokijská metropolitní vláda si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2030 na polovinu ve srovnání s úrovní roku 2000.

Japonsko je pátým největším producentem uhlíkových emisí na světě. Země se zavázala dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2050. Čelí ale potížím, protože se po havárii jaderné elektrárny Fukušima z března 2011 silně spoléhalo na tepelnou energii spalující uhlí.

"Kromě globální klimatické krize čelíme energetické krizi s nekončící rusko-ukrajinskou válkou," řekla členka Koikeové regionální strany Risako Narikijová "Není času nazbyt," dodala.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů