Čtvrtek, 28. března 2024

Studie PwC: Firmy své zelené aktivity zveličují, tvrdí 8 z 10 investorů

Studie PwC: Firmy své zelené aktivity zveličují, tvrdí 8 z 10 investorů

Nefinanční reporting a detailní informace o ESG aktivitách firem se už stávají standardní součástí výkaznictví firem. Investoři tyto informace detailně sledují a tvrdí, že řada firem své ESG aktivity zveličuje nebo zkresluje tak, aby vypadala v očích investorů i veřejnosti víc ,,zeleně". Plných 78 % světových investorů tak tvrdí, že ve firemních zprávách o ESG převládá tzv. ,,greenwashing". Čeští investoři jsou v tomto směru ještě více kritičtí, vyplývá ze studie PwC Global Investor Survey.

  • 78 % světových investorů tvrdí, že firemních zprávách převládá ,,greenwashing", v České republice je to 80 %
  • Firmy ale nesmějí ani v době recese zapomínat na řešení klimatických změn, pro 44 % investorů tato otázka musí zůstat jednou z Top5
  • Největší hrozbou pro podnikatele je podle investorů v následujících 12 měsících inflace (67 %) a makroekonomická volatilita (62 %)
  • význam udržitelnosti roste i v pohledu českých investorů, ESG je důležité pro 72 % z nich
Dosavadní zkušenosti investorů ukazují, že firemním zprávám o nefinanční činnosti se nedá příliš důvěřovat: 78 % významných světových investorů se domnívá, že firmy své aktivity v oblasti udržitelnosti a ekologie (tzv. ESG) přikrášlují a zveličují jejich dopad. ,,Investoři firmám jasně vzkazují: vaše zprávy o aktivitách v oblasti udržitelnosti a ekologie čteme detailně, rozlišujeme skutečný zájem o ESG témata a umíme měřit dopad vašich aktivit," říká partner PwC Jan Brázda a dodává, že v České republice jsou investoři ještě kritičtější, obavy z ,,greenwashingu" má 80 % investorů.
,,Když nám osm z deseti investorů řekne, že mají podezření na greenwashing, měly by firmy zpozornět. Nedostatek důvěry totiž může vést k odklonu investorů. Greenwashingem se hodně začaly zabývat banky, které se výhledově budou snažit nezávisle ověřovat nefinanční reporty firem. Výrazný pokrok ve smyslu důvěryhodnosti nefinančních reportů je potom očekáván od schválení evropské taxonomie a směrnice CSRD, které dávají reportování pevná pravidla srovnatelná s těmi, podle kterých se dnes tvoří účetní závěrky firem," vysvětlil Jan Brázda. Firmy tak podle něj musejí zlepšit své systémy i způsob reportingu a musejí ESG skutečně zapracovat do svých strategií.
V době vysoké inflace a přicházející recese globální investoři potvrzují, že největšími hrozbami současnosti jsou inflace (67 %) a makroekonomická nestabilita (62 %). I v tomto pohledu se postoj českých investorů neliší, s mírně větším důrazem (69 %) na inflaci. Ani v takové situaci by ale firmy neměly omezovat své ESG aktivity, řešení klimatických změn by mělo být pro firmy jednou z Top 5 priorit, tvrdí 44 % investorů.
Přední světoví investoři zároveň dodávají, že důraz na udržitelnost je i ve finančním zájmu firem. Dvě třetiny investorů totiž věří, že investice do ,,zelených" firem jejich výnosy zvýší. Počítají totiž s tím, že pokud se firmy budou měnit způsobem, který zvýší jejich udržitelnost, projeví se to v budoucnosti pozitivně i v jejich výnosech. ,,A to logicky přiláká další investory. Ty firmy, které zareagují včas, zapracují ESG do svých strategií a budou tyto strategie důsledně dodržovat, na tom v dlouhodobém horizontu vydělají," uzavřel Jan Brázda.
Čeští investoři přitom následují trend ze světa a při svém rozhodování o investicích přihlížejí k udržitelnosti firem, potvrdil nedávný první ESG průzkum mezi českými firmami. Na 72 % zástupců českých investičních společností řeší ESG dopad svých investic. Pouze necelá třetina investorů (31 %) přitom říká, že není ochotna vzdát se kvůli ESG části svých zisků a není ochotna akceptovat nižší míru návratnosti investice. A 41 % naopak říká, že se části svých zisků kvůli ESG vzdá.
Dvě třetiny českých investorů zároveň zdůrazňují, že společnosti by se měly zabývat problematikou ESG, i když to povede ke krátkodobému poklesu zisku. Pouze 14 % investorů takové tvrzení odmítá.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů