Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do projektu Recyklujte s hasiči se zapojilo už 1700 SDH

Do projektu Recyklujte s hasiči se zapojilo už 1700 SDH
Více než 1700 sborů dobrovolných hasičů (SDH) se před koncem roku 2022 zaregistrovalo do projektu Recyklujte s hasiči. V roce 2011 jeho spuštění inicioval kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN.
,,Hasiči tvoří významný článek v systému zpětného odběru starého elektra, a to především v obcích do 1 500 obyvatel, kde není k dispozici sběrný dvůr ani jiné místo pro odevzdání vysloužilých spotřebičů," zdůrazňuje Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s.
Nejvyšší podíl mezi registrovanými sbory si dlouhodobě drží Středočeský kraj se 16 % (274 SDH), na druhém místě se drží kraj Vysočina 12 % (205 SDH), třetí místo zastupuje kraj Jihočeský 11 % (181 SDH), který za sledované období zaznamenal nárůst o dva nové sbory, stejně jako kraj Pardubický. Na projektu se podílí zhruba 30 % hasičských sborů z celé České republiky.
,,Do konce roku 2021 hasiči vysbírali přes 31 tisíc tun vysloužilých spotřebičů, letos už více než 3000 tun," přibližuje Táňa Modlová, koordinátorka projektu, ELEKTROWIN a.s..
Další ročník Recykloligy se blíží do finále a zná první vítěze
ELEKTROWIN pro hasiče v rámci projektu připravil také soutěž s názvem Recykloliga. ,,Sbory zaregistrované v projektu získají jeden soutěžní los, který vložíme do elektronického osudí, a při troše štěstí lze vyhrát peněžitou cenu, která bude zaslána na účet sboru," vysvětluje Táňa Modlová.
Letos probíhá její třetí ročník, a to ve třech kolech. V tom prvním byli na prvním místě vylosováni hasiči z Majetína v okrese Olomouc v Olomouckém kraji, 2. místo patří SDH Běhařov z okresu Klatovy v Plzeňském kraji, 3. příčku obsadil sbor z Nákří v okrese České Budějovice v Jihočeském kraji.
Ve druhém kole je pořadí na prvních třech místech následující: 1. místo SDH Klínec z okresu Praha - západ ve Středočeském kraji, 2. místo SDH Všemina z okresu Zlín ve Zlínském kraji, 3. místo SDH Strupčice z okresu Chomutov v Ústeckém kraji.
Třetí kolo vylosujeme v lednu 2023. Budeme losovat nejen vítěze letošního třetího kola, ale také super vítěze, a to ze všech losů zařazených do losování v rámci třetího ročníku.
,,Se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska jsme připravili také celostátní aktivitu pro kolektivy mladých hasičů s názvem ?Připoj se k nám, nebuď lhostejný, sbírej!'. Ti mohli na okresní Hry Plamen donést vysloužilé mobily," připomíná Tvrzník.
Mobilních telefonů, které jejich dosavadní majitelé už nepoužívali, se takto sešlo celkem 2 277. ,,Výtěžek půjde na podporu činnosti úseku mládeže sdružení," doplňuje starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Monika Němečková.
Proč se hasiči zapojují?
Hasiči se shodují, že jejich hlavní motivací pro účast v projektu a tím i losování Recykloligy je pomoc obci při třídění odpadů. ,,Sběr vyhlašujeme minimálně dvakrát do roka, elektroodpad je ale možné donést prakticky jakýkoliv den," vzkazují například z Běhařova.
Hasiči z Nákří zase vyčíslili, že finanční příspěvky od ELEKTROWINu za vysbíraný elektroodpad pokryjí zhruba 10 % nákladu na fungování sboru.
A co vzkazují vítězové z Majetína těm, kdo se do projektu Recyklujte s hasiči ještě nezapojili? ,,Doporučujeme se do spolupráce s Elektrowinem určitě pustit, protože sběr vyřazeného elektra pomůže nejen spoluobčanům s odpadem a ochranou životního prostředí, ale přinese to i finanční odměnu pro podporu činnosti sboru."
Ve třetím ročníku Recykloligy byly vylosovány tyto sbory:
První kolo
1. místo - SDH Majetín
2. místo - SDH Běhařov
3. místo - SDH Nákří
4. místo - SDH Toušice
5. místo - SDH Suchdol
6. místo - SDH Řídeč
7. místo - SDH Písek
8. místo - SDH Staré Hamry
9. místo - SDH Dobrochov
10. místo - SDH Huzová
Druhé kolo
1. místo - SDH Klínec
2. místo - SDH Všemina
3. místo - SDH Strupčice
4. místo - SDH Hrobce
5. místo - SDH Stráž nad Nežárkou
6. místo - SDH Žacléř
7. místo - SDH Podboří
8. místo - SDH Břuchotín
9. místo - SDH Níkovice

10. místo - SDH Hejná
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů