Středa, 24. dubna 2024

Loňský rok byl ve Francii nejteplejší od začátku měření, potvrdili meteorologové

Loňský rok byl ve Francii nejteplejší od začátku měření, potvrdili meteorologové

Rok 2022 byl s průměrnou teplotou 14,5 stupně Celsia ve Francii nejteplejším od začátku měření. Podle agentury AFP to dnes potvrdila meteorologická služba Météo-France, která rekord označila za "příznak změny klimatu".

"Byl to nejteplejší rok v historii," uvedla služba, která záznamy začala vést v roce 1900. Dosavadní maximum zatím bylo zaregistrováno v roce 2020, kdy průměrná teplota činila 14,07 stupně Celsia.

Podle Météo-France byl rok 2022 výjimečný i pokud jde o sucho. Služba zaznamenala "rekordní deficit srážek", klesly zhruba o 25 procent od začátku vedení záznamů v roce 1959, ale přesná čísla zveřejní později.

Rok 2022 byl také v Británii nejteplejší od začátku měření. Předběžná data ve čtvrtek potvrdil britský meteorologický úřad. Průměrná teplota za loňský rok podle meteorologů poprvé přesáhla deset stupňů Celsia.

V Česku byl minulý rok pátý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové průměrné roční teploty v zemi počítat. Průměrná teplota dosáhla loni 9,2 stupně Celsia, což je o 0,9 stupně víc, než je takzvaný normál z let 1991 až 2020. Množství srážek nevybočilo z normálních hodnot. Zatím nejteplejší počasí panovalo v roce 2018 s průměrnou teplotou 9,6 stupně, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů