Pátek, 19. dubna 2024

Anglie zakazuje používání jednorázových plastových příborů a talířů

V Anglii se plánuje zákaz jednorázových plastových předmětů, včetně příborů, talířů a polystyrenových kelímků, na konci tohoto roku. Ministr životního prostředí Therese Coffey oznámil tuto změnu, která má za cíl snížit využívání jednorázových předmětů, které se dostávají do řek a moří, a poškozují tak životní prostředí.

Anglie zakazuje používání jednorázových plastových příborů a talířů

Ministerstvo pro životní prostředí (Defra) oznámilo, že tato opatření přicházejí na základě veřejné konzultace o plánu zakázat uvádět do oběhu jednorázové plastové předměty a potravinové a nápojové kelímky z polystyrenu. Konzultace probíhala od listopadu 2021 do února 2022.

Nový zákaz bude mít obrovský dopad na zastavení znečišťování miliardy kousků plastu a pomůže ochránit přírodní prostředí pro budoucí generace. Plastové talíře a misky používané jako obalové materiály pro take-away jídlo a nápoje v supermarketech a obchodech nebudou zákazem zahrnuty. Měly by být zahrnuty obalové materiály na jídlo a nápoje, které se konzumují v restauracích a kavárnách. Je to proto, že obalové materiály pro take-away jsou již pokryty samostatnou legislativou, která bude vyžadovat od výrobců, aby přispívali na náklady na likvidaci svých plastových obalových materiálů.

Podle údajů Ministerstva životního prostředí se odhaduje, že každá osoba v Anglii použije za rok 18 jednorázových plastových talířů a 37 jednorázových plastových příborů. Trvanlost plastu znamená, že odpad z věcí, které se používají několik minut může tak můžou v přírodě či moři přetrvávat po staletí.

Již v roce 2020 zakázala britská vláda používání jednorázových plastových brček a uchošťourů. Megan Randles ze Greenpeace UK řekla: "Ačkoli je příjemné, že vláda konečně zakázala určité předměty, my zde přece řešíme plastovou záplavu. To je jako brát hadru místo toho, abychom uzavřeli kohoutek."

"Je nutné, aby vláda přijala skutečnou strategii snížení plastů, což znamená zavádění cílů snížení plastů a správného systému opětovného použití. Je čas přestat jít na ruku lobbistům z průmyslu, přestat podporovat falešná řešení a přestat vyvážet naše odpadky z plastů do zemí, které nejméně přispěly ke klimatické krizi. Cokoli jiného není globální postoj k plastům." doplňuje Megan Randles.

Autor: Miroslav Kubásek
Zdroj: The Independent, The Department for Environment, Food and Rural Affairs

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů