Pátek, 19. dubna 2024

Vláda ve středu projedná práva obcí v řízeních o hlubinném úložišti

Vláda ve středu projedná práva obcí v řízeních o hlubinném úložišti

Vláda se bude ve středu zabývat stanovením práv a lhůt pro obce v připravovaných řízeních o stanovení chráněného území pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech. Stát je připravuje kvůli snaze o urychlení stavby hlubinného úložiště v ČR. Vyplývá to z materiálů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Obce se úložišti dlouhodobě brání.

V Česku má Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) kvůli stavbě úložiště prověřovat čtyři území, a to Horka a Hrádek na Vysočině, Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku. Obce se úložišti dlouhodobě brání.

Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu má podle ministerstva primárně vymezit tzv. účastenství dotčených obcí v řízení o stanovení chráněného území pro hlubinné úložiště. Návrh stanovuje podmínky pro jednotlivé postupy a lhůty v řízení. Počítá například s možností absolutního nebo suspenzivního veta ze strany obcí při rozhodování o lokalitě, o kterou podle materiálu jejich zástupci žádali.

"Jádro je základem naší energetiky a tento projekt je zásadní podmínkou jeho rozvoje," řekl v závěru loňského roku po jednání o návrhu s dotčenými obcemi ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Podle něj zákon rozšíří práva obcí a lhůty pro posílení kontroly kvality procesu z jejich strany. MPO dále upozornilo, že urychlení příprav úložiště se nedotkne kvality zpracovaných dat, která musejí experti a dodavatelé SÚRAO splnit.

Obce se však úložišti dlouhodobě brání. Podle starostů zákon pravomoce obcí příliš nezvyšuje.

Správa úložišť radioaktivních odpadů zahájí přípravu geologicko-průzkumných a výzkumných prací letos. Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren má být vybráno v roce 2030. V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené hlavně tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren. Úložiště mělo vzniknout původně do roku 2065, o urychlení výstavby se ovšem mluví kvůli dočasnému zařazení jádra v EU mezi zelené investice. Podmínkou je, že státy spoléhající na jadernou energetiku mají mít hlubinná úložiště od roku 2050.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů