Pátek, 19. dubna 2024

Vedení Čáslavi souhlasí rozšířením skládky, pokud vznikne i obchvat

Vedení Čáslavi souhlasí rozšířením skládky, pokud vznikne i obchvat

Vedení Čáslavi na Kutnohorsku souhlasí s plánovaným rozšířením skládky jen za situace, že bude zároveň vybudován jihozápadní obchvat města. ČTK to dnes řekl starosta Jaromír Strnad (ČSSD). Část obyvatel se proti záměru bouří, obávají se nárůstu dopravy. Vznikla i protestní petice. Společnost AVE CZ odpadové hospodářství, která skládku provozuje, tvrdí, že se dopravní zátěž po rozšíření nezvýší.

AVE CZ poukazuje na to, že s posunutím termínu konce skládkování komunálního odpadu k roku 2030 vzniká potřeba prodloužit i životnost skládky v Čáslavi. Proto je v plánu její rozšíření o dva miliony metrů krychlových. Veřejnost o záměru diskutovala v pondělí v Dusíkově divadle, další setkání se koná dnes večer. Strnad předpokládá, že z těchto jednání vzejdou námitky. Bude pak na ministerstvu životního prostředí, jestli k záměru nařídí veřejné projednávání.

Rada města se věcí zabývala ve středu. "Dali jsme stanovisko, že bychom souhlasili s rozšířením, ale za předpokladu vybudování jihozápadního okruhu, který by podstatně zmírnil dopady dopravy, a to nejen na skládku," uvedl Strnad.

Odpůrci záměru vinili radnici z liknavého postupu. Podle bývalého starosty a nyní opozičního zastupitele za Čáslav pro všechny Vlastislava Málka jde o rozšíření poměrně zásadní, ročně by na skládku mohlo být navezeno až 520.000 tun odpadu. Strnad kritiku odmítl. "Samozřejmě chápeme, že někde se skládkovat musí, když ještě nejsou postavené spalovny. Ale každopádně chceme, aby občané byli zatíženi co nejméně," řekl již dříve ČTK. Rozšíření skládky by podle něj mělo být proto podmíněno stavbou přeložky silnice II/339.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů