Pátek, 26. dubna 2024

Soud zrušil emisní výjimku pro elektrárnu ve Chvaleticích

Soud zrušil emisní výjimku pro elektrárnu ve Chvaleticích

Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě zrušila na konci prosince rozhodnutí ministerstva životního prostředí o výjimce z emisních limitů pro elektrárnu ve Chvaleticích. O rozsudku informovala na svém facebookovém profilu skupina Sev.en, do níž elektrárna patří. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešním vydání.

"Nicméně stále věříme, že zdravý rozum nakonec zvítězí a výrobu nebudeme muset žádným způsobem omezovat," uvedla elektrárna.

Elektrárna vypouští více emisí, než dovolují nové evropské emisní limity, takzvané Závěry o BAT, které vstoupily v účinnost 18. srpna 2021. Žádost o výjimku z limitů pro rtuť a oxidy dusíku podala elektrárna na konci roku 2018, ale stále ji mimo jiné i kvůli odporu ekologických organizací nemá. Případné omezení provozu chvaletické elektrárny přijde až ve chvíli, kdy krajský úřad v Pardubicích platné limity promítne do integrovaného povolení, jakéhosi technického průkazu elektrárny.

V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka krajského soudu v Olomouci ji však zrušila. Nejvyšší správní soud (NSS) vloni v květnu vyhověl kasačním stížnostem elektrárny a ministerstva životního prostředí a vrátil spor k novému projednání. Poté krajský soud přiznal žalobě Hnutí Duha a Frank Bold Society odkladný účinek a následovala ústavní stížnost elektrárny. Po jejím odmítnutí se krajský soud musel problematikou znovu věcně zabývat.

Soudci dospěli k názoru, že úřady při rozhodování o emisní výjimce byly k elektrárně velmi vstřícné. O nových pravidlech bylo rozhodnuto už v roce 2017, přesto úřady v roce 2021 elektrárně uložily, aby teprve v roce 2026 předložila zprávu o analýze trhu, výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT ve vztahu k emisím oxidů dusíku. Soudci v rozsudku uvedli, že stanovení klíčového opatření v podobě povinnosti k analýze trhu a výběru řešení pro splnění limitů dle závěrů o BAT až na pátý rok z šestileté výjimky se jeví až absurdním. Krajský soud v minulosti uvedl, že by za odůvodněnou považoval výjimku o délce maximálně dvou let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů