Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vysoké Mýto rozšiřuje svůj projekt na předcházení vzniku odpadů

Vysoké Mýto rozšiřuje svůj projekt na předcházení vzniku odpadů

Vysoké Mýto rozšiřuje svůj projekt na komplexní předcházení vzniku odpadů. Občanům chce rozdat další pěstební kompostéry a nádoby na bioodpad, získat chce na ně dotaci z Operačního programu životní prostředí. Radnice také nakoupí plastové kelímky na opakované použití včetně skladovacích boxů, řekl dnes novinářům místostarosta Jan Lipavský (Patrioti pro VM).

"Chceme rozdat mezi občany v rodinných domech 200 pěstebních kompostérů. Ušetří se tím za odvoz a zpracování bioodpadu," uvedl Lipavský. Pěstební kompostéry mají podobu plastových vyvýšených záhonů, do nichž lidé vysypávají odpady z kuchyně a zahrady. Po jejich přeměně na hlínu je využívají k pěstování rostlin. Už dříve město stejné množství těchto kompostérů rozdalo obyvatelům místních částí, odkud se bioodpad nesvážel.

S pomocí dotace chce radnice pořídit 100 nádob na odpady z kuchyní a zahrad o objemu 240 litrů. Pro kulturní a společenské akce ve městě nakoupí 5000 vratných kelímků na nápoje s velikostmi 0,5 litru, 0,3 litru a 0,2 litru.

Projekt na předcházení vzniku odpadů funguje ve Vysokém Mýtě od roku 2005. Kromě sběru domácího organického odpadu zahrnuje také síť kontejnerů na tříděný odpad a modernizované sběrné dvory. V minulosti byla součástí i bioplynová stanice, která měla organické odpady zpracovávat, kvůli jejich nedostatku a proměnlivé skladbě ale byla prodělečná a město ji muselo odstavit.

Vysoké Mýto je i díky tomu úspěšné v soutěži Odpadový Oscar. V posledních osmi ročnících se umístilo vždy na prvním místě v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Ročně se ve městě vyprodukuje v průměru 115 kilogramů směsného odpadu na občana.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů