Pátek, 29. března 2024

V Třinci se začne od února třídit kuchyňský odpad z domácností

V Třinci se začne od února třídit kuchyňský odpad z domácností

V Třinci na Frýdecko-Místecku se začne od února třídit kuchyňský odpad z domácností. Společnost Smolo CZ, která ve městě zajišťuje svoz odpadu, tam rozmístí 90 speciálních utěsněných nádob, do nichž budou lidé vyhazovat zbytky jídel. Firma pak odpad odveze do bioplynové stanice. ČTK to sdělila mluvčí společnosti Smolo Dorota Havlíková.

"Na základě podrobného roztřídění obsahu popelnic víme, že průměrná černá nádoba v hutnickém městě obsahuje kromě dalších využitelných komodit vysoké procento bioodpadu, který zbytečně končí na skládce. Jen obyvatelé třineckých sídlišť vyhodí měsíčně až 12 tun jídla," uvedl jednatel společnosti Smolo CZ Tomáš Ondraszek.

Od nového systému separace odpadu na sídlištích a ve středu Třince si město i svozová společnost slibují znatelné snížení objemu komunálního odpadu, který končí na skládce. Pro firmu jde o pilotní projekt, který chce v budoucnu nabízet i dalším obcím.

Speciální nádoby na jídelní zbytky nahradí dosavadní hnědé popelnice. "Na rozdíl od tradičních, dosud používaných nádob na zelený bioodpad, jejichž obsah se sváží do kompostárny, lze do nových nádob na kuchyňské zbytky vkládat především i odpady živočišného původu," uvedla Havlíková. Množství nádob chce firma postupně zvýšit.

Nový typ popelnic na kuchyňský odpad má objem 240 litrů a utěsněné víko, které brání šíření pachu."Pokud je budou občané poctivě zavírat, potkani nebudou moci hodovat na jejich obsahu. Právě Třinec v poslední době musel přistoupit k mimořádné deratizaci kvůli přemnožení potkanů," uvedla mluvčí.

Nádoby s budou se pravidelně vyprazdňovat a vymývat. První svoz bude 7. února. "Jejich obsah poputuje do bioplynové stanice, kde se z něj vyrobí elektřina a bioplyn," uvedla mluvčí.

Doplnila, že v okrajových částech města zůstanou nadále nádoby určené na bioodpady pouze rostlinného původu. Kuchyňské zbytky tam většinou lidé dávají zkrmit hospodářským zvířatům. Obsah těchto nádob se bude nadále předávat do kompostárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů