Pátek, 29. března 2024

Šachoví experti dělají více chyb, když je znečištěné ovzduší, tvrdí studie

Šachoví experti dělají více chyb, když je znečištěné ovzduší, tvrdí studie

Když jsou šachisté vystaveni znečištěnému ovzduší, dělají častější a větší chyby. Při mírném nárůstu jemných prachových částic v ovzduší se pravděpodobnost, že budou chybovat, zvyšuje o 2,1 procentního bodu a velikost těchto přehmatů roste o 10,8 procenta. Vyplývá to z analýz kvality odehraných partií, které odborníci provedli pomocí počítačových modelů, napsal list The Guardian.

Studie zkoumala výkony 121 šachistů ve třech sedmikolových turnajích v Německu v letech 2017, 2018 a 2019, které zahrnovaly více než 30.000 šachových tahů. Vědci porovnávali skutečné tahy, které hráči provedli, s optimálními tahy určenými výkonným šachovým programem Stockfish.

V místech konání turnaje výzkumníci připojili tři čidla kvality ovzduší připojená k internetu, která měřila oxid uhličitý, koncentrace jemných částic PM2,5 a teplotu. Každý turnaj trval osm týdnů, což znamená, že hráči byli vystaveni různým podmínkám ovzduší. Jemné prachové částice PM2,5 jsou často vylučovány spalováním látek, například v automobilových motorech, uhelných elektrárnách, při lesních požárech a z kamen na dřevo.

"Zjistili jsme, že pokud jsou jednotlivci vystaveni vyšší úrovni znečištění ovzduší, dělají více chyb a dělají větší chyby," řekl ekonom Juan Palacios z Massachusettského technologického institutu (MIT).

Výzkumníci se podívali na historická data, aby zjistili, zda se jejich zjištění opakují, a použili k tomu údaje nasbírané během 20 let partií z první divize německé šachové ligy. Po zohlednění dalších příčin, jako je hluk, změny teploty a koncentrace oxidu uhličitého, zjistili, že poklesy výkonnosti hráčů způsobuje znečištění ovzduší.

"Je to čistě náhodné vystavení znečištěnému ovzduší, které ovlivňuje výkonnost těchto lidí," řekl Palacios. "Proti srovnatelným soupeřům ve stejném turnajovém kole je vystavení různým úrovním kvality ovzduší rozdílné pro kvalitu tahu a kvalitu rozhodnutí," dodal.

Ačkoli se studie zaměřila na šachisty, podle autorů má důsledky pro každého, kdo musí při práci ve znečištěných oblastech usilovně přemýšlet, a pro společnost to může mít ekonomické dopady. "Cílem je poskytnout přesné odhady politikům, kteří činí obtížná rozhodnutí o vyčištění životního prostředí," řekl Palacios.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů