Čtvrtek, 28. března 2024

Povede novela stavebního zákona k demokratickému a transparentnímu povolování staveb? Poslanci nemají shodu, pomoci může jedině tlak veřejnosti

Povede novela stavebního zákona k demokratickému a transparentnímu povolování staveb? Poslanci nemají shodu, pomoci může jedině tlak veřejnosti

Výbory Poslanecké sněmovny právě projednávají novelu stavebního práva. Vládou předložená verze nepočítá s účastí veřejnosti při povolování staveb, které mají dopady na životní prostředí. Poslanci však mohou do 20. února předkládat pozměňovací návrhy. Organizace Zelený kruh a Arnika vyzvaly poslance, aby schválili pozměňovací návrh, který veřejnosti účast v těchto řízeních umožní. Přestože uplynuly už skoro tři měsíce, žádný z poslaneckých klubů zatím na otevřený dopis, ke kterému se připojilo již 110 spolků z celé republiky, neodpověděl. Arnika a Zelený kruh proto vyzývají všechny občany, kterým záleží na občanském právu vyjádřit se k záměrům, které mohou ovlivnit životní prostředí či zásadně proměnit místo, kde žijí, aby psali poslancům.

"K otevřenému dopisu se k dnešnímu dni připojilo už 110 spolků a další se stále přidávají. Neustále nám kvůli tomu do Arniky někdo volá nebo píše. Trápí to každého, komu záleží na životním prostředí, či se obává zásadních proměn místa, kde žije. Pokud poslanci tento návrh nepodpoří, půjdou proti svým vlastním voličům," upozorňuje Anna Vinklárková z organizace Arnika.
"Radovali jsme se, když jsme si v programovém prohlášení vlády přečetli, že vláda zavede u staveb jednotné environmentální povolení, které by zaručovalo nejen důslednou ochranu životního prostředí, ale rovněž účast veřejnosti. Bohužel během projednávání došlo k takové úpravě návrhu zákona, že veřejnost vypadla. Vyzýváme proto poslance, aby tuto chybu napravili," vysvětluje Petra Kolínská ze Zeleného kruhu.
Zásadních důvodů pro účast veřejnosti v povolování staveb je hned několik: Právo na příznivé životní prostředí je zaručeno Listinou základních práv a svobod a podle občanského zákoníku patří k základním právům každého člověka. Veřejná kontrola a transparentnost rozhodování úřadů je nenahraditelným protikorupčním opatřením a prevencí před některými chybnými rozhodnutími úřadů. Tím, že se potenciální spory vyřeší už v procesu povolování staveb, předejdeme soudním sporům. Díky spolkům byly již v minulosti zachráněny před necitlivými stavebními záměry některé přírodní lokality nebo došlo k přepracování a zlepšení návrhů staveb. Spolky povolování staveb nezdržují - účast veřejnosti prostřednictvím spolků byla radikálně omezena před čtyřmi lety - ke zrychlení povolování staveb však nedošlo.
"Vyloučení veřejnosti z povolování staveb, které mají dopady na životní prostředí, způsobené schválením pozměňovacího návrhu Jaroslava Foldyny (tehdy ČSSD, dnes SPD) v roce 2017, nebylo odsouzeno jako protiústavní nejtěsnějším poměrem 8:7 soudců. Ani mezi ústavními soudci tedy nebyla jasná shoda, a přestože verdikt soudu je, že protiústavní tento zásah do práv veřejnosti nebyl, neznamená to, že nám nevzal naše práva. Žádáme proto poslance demokratických stran, aby tuto chybu napravili a práva občanům vrátili," vysvětluje Anna Vinklárková.
"Piráti a STAN slíbili ve svém předvolebním programu, že se zasadí o obnovení práva veřejnosti vyjadřovat se ke stavbám, pokud mají dopad na životní prostředí. Další strany koalice se k tomu přihlásily v programovém prohlášení. Nyní se však setkáváme s mlčením nebo mlžením," uvedla k tomu Petra Kolínská za Zelený kruh.
Nyní bude záležet nejen na potenciální politické shodě v rámci vládní koalice, ale také na hlasu každého poslance. O účast veřejnosti žádá Arnika a Zelený kruh také prostřednictvímotevřeného dopisu poslancům, který podpořilo již 110 spolků. Podporu účasti veřejnosti vyjádřil rovněžúřad ombudsmana. Návrhy novely stavebního zákona a zákonů souvisejících, jsou nyní projednávány ve výborech poslanecké sněmovny. Do 20. února mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Druhé čtení, kde budou poslanci diskutovat o pozměňovacích návrzích, proběhne pravděpodobně 7. března. Třetí čtení, kde se bude o návrzích hlasovat, bude čtrnáct dní poté.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů