Úterý, 23. dubna 2024

Spoléhat na nové vodní elektrárny při rozvoji obnovitelné energie v Evropě je nezodpovědné

Spoléhat na nové vodní elektrárny při rozvoji obnovitelné energie v Evropě je nezodpovědné

Arnika společně s více než stovkou nevládních ekologických organizací z celé Evropy žádá zástupce EU, aby v revidované směrnici o obnovitelných zdrojích energie chránili evropské řeky před dalšími hydroenergetickými projekty. Jejich přínos je podle dopisu sporný, zatímco ekologická rizika značná.

Před zasedáním evropské tripartity 7. února 2023, kde se bude projednávat revize směrnice o obnovitelných zdrojích energie, zasílá více než stovka evropských organizací otevřený dopis poslancům Evropského parlamentu a členům Evropské komise a Rady. Jeho prostřednictvím je žádá, aby vyloučili hydroenergetiku ze seznamu tzv. ,,go-to areas", tedy oblastí zvláště vhodných pro investice do obnovitelných zdrojů energie. Druhým požadavkem je, aby byla do směrnice zahrnuta i kritéria udržitelnosti, která by brala v úvahu, že vodní elektrárny mají přímé negativní dopady na sladkovodní ekosystémy.

Vzhledem k tomu, že potenciál vodní energie je již v Evropě značně vyčerpán, nové vodní elektrárny by přechodu k obnovitelným zdrojům energie přispěly pouze nepatrně a způsobily by obrovské škody na našich řekách. Podle zprávy WWF Living Planet Report 2022 již nyní zaznamenaly populace sladkovodních druhů největší celkový celosvětový pokles (83 %) a populace migračních druhů ryb v Evropě se mezi lety 1970 a 2016 snížila o 93 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů