Pondělí, 29. dubna 2024

E.ON v číslech - 1/2

E.ON v číslech - 1/2

1/2 z celkového objemu elektřiny, který vyprodukovaly vodní elektrárny společnosti E.ON vloni, stihly letos vyrobit už za první čtvrtletí.

Zatímco za celý rok 2023 vyprodukovaly vodní elektrárny E.ONu dohromady 50 300 MWh elektrické energie, tak od ledna do začátku dubna letošního roku to bylo přes 23 000 MWh, což je o 39 % více oproti stejnému období loni. Pro představu, podle Českého statistického úřadu spotřebuje průměrná česká domácnost 3 MWh elektrické energie ročně. Teoreticky by tak letošní výroba za první kvartál pokryla spotřebu zhruba 7 700 domácností, což odpovídá městu o velikosti Mikulova.

Nejvíce elektřiny, téměř 7 100 MWh, vyrobila velká vodní elektrárna ve Vranově nad Dyjí. Ta zároveň 11. dubna 2024 oslavila 90 let od zahájení provozu. Společnost E.ON dále provozuje například malé vodní elektrárny na přehradě Vír, ale i malou vodní elektrárnu ve Veselí nad Moravou, jejíž Francisovy turbíny z let 1914 a 1927 dodnes vyrábějí elektřinu. Další malé hydroelektrárny vlastní třeba ve Znojmě, Písku, Soběnově, Jindřichově či Šumperku - Bělidle.

Vliv na nadprůměrnou výrobu elektrické energie měly zejména bohaté srážky v lokalitách, kde E.ON provozuje svoje vodní elektrárny, tj. hlavně na Vysočině a v Jihomoravském a Jihočeském kraji. Vloni spadlo na tomto území za první tři měsíce roku 98 mm srážek, letos to bylo 120 mm. Výroba elektrické energie na vodních elektrárnách má však svá specifika. Mimo aktuální hydrologické situace záleží i na parametrech dané lokality, zvláště pak na možném spádu a průtoku nebo počtu a typu instalovaných turbogenerátorů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů