Čtvrtek, 18. dubna 2024

Americká společnost dává druhý život starým bateriím z elektromobilů

Americká společnost dává druhý život starým bateriím z elektromobilů

Společnost B2U Storage Solutions dává nový život vysloužilým bateriím pro elektromobily. Ze starých baterií vytvořila zařízení pro skladování elektřiny, které připojila k energetické síti státu. Firma je průkopníkem technologie, která podle ní výrazně sníží náklady na skladování energie, uvedla agentura Reuters.

Ze 1300 bývalých baterií pro elektromobily společnost vytvořila skladovací zařízení o kapacitě 25 megawatthodin, které napojila na solární elektrárnu v Kalifornii. Projekt je považován za první svého druhu, který dodává elektřinu na velkoobchodní trh. Firma loni podle svého šéfa Freemana Halla vydělala jeden milion dolarů (22,1 milionu Kč).

Technologie je teprve v začátcích, úložiště připojené k síti však ukazuje možnosti dalšího využití pro miliony vysloužilých bateriích z elektromobilů, které se v příštích letech objeví na trhu. Je to i nákladově efektivnější způsob k získání obrovského množství bateriové skladovací kapacity pro elektřinu ze slunce a větru, kterou by bylo možné využít v období, kdy nesvítí slunce ani nefouká vítr.

Technologie B2U umožňuje spojovat baterie pro elektromobily dohromady bez toho, aby se nejprve musely rozebrat. Firma byla založena v roce 2019 a podporuje ji japonská společnost Marubeni. Prodloužením životnosti baterií se ušetří zdroje i náklady. Hall odhaduje, že systém, jako je ten od B2U, by investiční náklady na baterie, které je možné připojit k síti, mohl snížit zhruba o 40 procent.

Baterie jsou v době, kdy pohánějí vozidla, velmi namáhané, a časem se jejich dojezd zhoršuje. Mají však stále hodnotu jako stacionární úložiště, které má mírnější nároky, upozornil Hall. Baterie v systému B2U jsou osm let staré a kdysi poháněly automobily z produkce firem Honda a Nissan.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů