Pátek, 19. dubna 2024

Unilever investoval 114 milionů eur do startupu Geno. Přinese budoucnost bez palmového oleje a fosilních paliv v čisticích přípravcích a v kosmetice

Unilever investoval 114 milionů eur do startupu Geno. Přinese budoucnost bez palmového oleje a fosilních paliv v čisticích přípravcích a v kosmetice
Společnost Unilever investovala 114 milionů eur do biotechnologického stratupu Geno. Spojenými silami nahradí deriváty palmového oleje a ropné deriváty v kosmetických a v čisticích prostředcích udržitelnějšími přísadami. Využijí zkušenosti startupu v oboru biotechnologických procesů na principu fermentace. Palmový olej bude nahrazen cukrem a postupně také alternativními ekologickými surovinami pro tvorbu mastných alkoholů, potřebných v přípravcích. Investice do biotechnologií představuje jednu z největších v historii společnosti. V blízké budoucnosti se budou produkty Unilever vyrábět bez použití látek, které zatěžují planetu a mají vysokou uhlíkovou stopu.
Produkty osobní péče značky Unilever jako kosmetika a čisticí prostředky projdou revoluční změnou. Společnost investovala do biotechnologického startupu Geno sumu 114 milionů eur. Společný inovativní projekt si předsevzal nahradit deriváty palmového oleje a deriváty fosilních paliv ekologičtějšími rostlinnými alternativami, jako jsou cukr nebo zemědělské zbytky na bázi sacharidů.
Palmový olej v kosmetice a v potravinách není problematický jen ze zdravotního hlediska. Jeho výroba a používání jsou současně odmítány také kvůli dopadu na planetu. Získává se z palem, které jsou vysazovány a pěstovány na vypálených plochách bývalých deštných pralesů. Pro zisk palmového oleje se tedy zmenšují deštné pralesy, produkující podstatnou část kyslíku na Zemi, jež jsou domovem mnoha ohrožených živočišných druhů. Jeho používání se však doposud toleruje kvůli jeho bezkonkurenčně nejnižší ceně mezi rostlinnými oleji.
Kde zdroje nestačí, zasahují biotechnologie
V některých výrobcích zůstávalo použití palmového oleje prozatím nenahraditelné, protože jeho vlastnosti se obtížně imitují náhražkami, například jeho konzistence. Palmový olej tuhne při pokojové teplotě, díky čemuž stále slouží jako častá přísada krémů, aby se neroztékaly. Je také bohatým zdrojem vitaminu E a antioxidantů, které jsou v kosmetice velmi potřebné.
Moderní biotechnologické procesy ale dokáží simulovat vlastnosti derivátů palmového oleje. Z tohoto důvodu se společnost Unilever rozhodla investovat do startupu Geno, který se zabývá různorodými biotechnologickými aplikacemi a procesy.
,,Dlouhodobě bojujeme za ekologičtější výrobu čisticích přípravků a produktů osobní péče, ať už jde o používání recyklovatelných obalů nebo nyní o náhradu přísad s vysokou uhlíkovou stopou a s negativním morálním aspektem. Věříme, že technologie znamenají naši budoucnost, proto usilujeme o jejich aplikaci také v našich závodech. Startup Geno vytváří unikátní řešení na poli biotechnologie a spolupráce s ním nám připadá naprosto přirozená, protože máme společný cíl. Dokážeme díky tomu nahradit používané složky našich produktů lepšími a ekologičtějšími alternativami, které by jinak skončily jako odpad. Přitom z nich lze biochemickými transformacemi vytvořit látky, využitelné ve výrobě," říká Michaela Franeková, Country manažerka pro Unilever Česká a Slovenská republika.
Místo oleje sacharidy
Startup Geno používá cukr jako jednu z náhrad za fosilní uhlovodíky a mastné kyseliny. Ten se pomocí fermentace transformuje až na mastné alkoholy, velmi žádané v čisticích přípravcích a v produktech osobní péče. Použití cukru je výrazně méně ekologicky náročné než využívání palmového oleje. Tato technologie, extrahující jako zdroj sacharidy místo lipidů, by mohla snížit emise uhlíku, vytvářené při procesu, až o 50 %. Navíc se jako vstupní látka nemusí používat samotný cukr, lze ho nahradit alternativními sacharidy, pocházejícími z nevyužitých zemědělských zbytků (stébla z obilovin nebo strniště).
Produkty fermentace představují zmíněné mastné alkoholy, které lze upravit na látky snižující povrchové napětí, tedy tenzidy. Tyto látky způsobují vznik pěnění a reprezentují základní složku čisticích prostředků. Biotechnologie touto cestou dopomůže k výkonnějším a udržitelnějším metodám výroby produktů s identickými, nebo dokonce lepšími vlastnostmi.
Budoucnost s přípravky bez palmového oleje je na dosah ruky. Očekávaná produkce přípravků s alternativními přísadami z cukru a celulózy by se měla spustit během dekády. První výrobky tohoto typu přijdou na spotřebitelský trh během následujících let.
Lokální udržitelné kroky

Společnost Unilever pracuje na vývoji ekologičtějších surovin do svých produktů také v Evropě. Společně s firmou Evonik začne na Slovensku produkovat suroviny na výrobu čisticích přípravků na přírodní bázi, které budou navíc plně biologicky odbouratelné. Jejich základem se stanou rhamnolipidy, vznikající taktéž fermentací cukru. Mají výborné pěnící vlastnosti, znamenají tedy ideální náhradu těchto přísad čisticích a kosmetických přípravků - navíc zůstávají šetrné vůči přírodě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů