Čtvrtek, 18. dubna 2024

Národní park České Švýcarsko se připravuje na první turistickou sezónu po požáru. Přístupné budou lodičky v Divoké soutěsce i Pravčická brána

Národní park České Švýcarsko se připravuje na první turistickou sezónu po požáru. Přístupné budou lodičky v Divoké soutěsce i Pravčická brána

Správa Národního parku České Švýcarsko hledá ve spolupráci se starosty řešení situace po požáru i kůrovci. Navzdory náročné situaci se jim daří postupovat tak, aby zpřístupnili oblíbené i zatím méně navštěvované turistické cíle. Do začátku turistické sezóny správa zpřístupní v plném rozsahu cestu na Pravčickou bránu ve směru od Hřenska a ve směru od Mezní Louky zajistí náhradní trasu přes Mlýnskou cestu. Cílem Správy národního parku spolu s Ministerstvem životního prostředí je zajistit pro návštěvníky bezpečnost před nadcházející turistickou sezónou, a zároveň jim zpřístupnit požárem zasažené území a vyhledávaná místa. Aktuální stav přírody dnes prezentoval ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž a náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař. Jednání se zúčastnili také starostové z regionu národního parku a zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje.

,,Pro správu národního parku, ministerstvo i místní starosty je zásadní, abychom našli společný postup. To se nám i díky dnešnímu pracovnímu dni daří. Naším společným zájmem je v co nejkratší možné době veřejnosti zpřístupnit část požárem zasaženého území, a to taková místa, kde to bude s ohledem na bezpečnost možné. Když jsme procházeli poničeným parkem, bylo vidět, jak správa parku koná a já ji chci za to poděkovat. Jsme v situaci, kdy opravdu nesmíme nic podcenit," uvedl náměstek Tomáš Tesař s tím, že jako podstatnou vnímá vstřícnost parku k návštěvníkům i obcím.

V dopolední části se účastníci přímo v terénu národního parku seznámili s rozsahem poškození lesních porostů a skalnatých svahů nad Edmundovou soutěskou a v okolí Gabrieliny stezky. Na příkladu přístupové cesty k Pravčické bráně ve směru od Hřenska správa parku také ukázala, jak technicky a organizačně jsou náročné rozsáhlé zásahy pro zajištění bezpečnosti cest i jaké jsou jejich dopady na zdejší přírodu a krajinu. V sídle Správy NPČŠ náměstek Tomáš Tesař a ředitel parku Petr Kříž účastníky seznámili s harmonogramem činností pro obnovu infrastruktury a s aktuálními terénními zásahy. Diskutovali také o možnostech požární prevence a nad přípravami na nadcházející turistickou sezónu.

,,I přes náročnou situaci se nám podaří zajistit dostupnost oblíbených cílů v národním parku a najít atraktivní náhradní řešení přístupu k nim. Cílem je udržet průchodné páteřní turistické trasy vedoucí požárem nezasaženou částí parku. Od dubna, tedy od začátku turistické sezóny, se zpřístupní oblíbená Pravčická brána včetně obchůzných tras a také Divoká soutěska. Kyjovské údolí bude otevřeno během dubna," uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Petr Kříž. ,,Nadále pokračujeme i v těžbách souší v blízkosti obcí a v údržbě a revizi bezpečnostní infrastruktury, například vysokozátěžových bariér nad Hřenskem. Proto je mimořádně cenné, že se zástupci obcí i kraje seznamují s reálnými podmínkami přímo v terénu národního parku," dodal ředitel Kříž.

Zástupci Ministerstva životního prostředí a Správy Národního parku České Švýcarsko se se starosty, zastupiteli, zástupci Ústeckého kraje i aktéry působícími v oblasti cestovního ruchu schází pravidelně. K návratu turistů má přispět společná komunikace, aby veřejnost byla dobře a včas informována.

,,Pro starosty místních samospráv je důležitá obnova důvěry a dobré spolupráce se správou parku. Vnímáme pozitivní změnu v komunikaci. Jsou pro nás důležitá aktivní a otevřená jednání. Vítáme také možnost terénních prohlídek, kterou jsme dnes absolvovali. Je před námi také důležitá práce na zajištění protipožárních opatření v území. Je třeba se zaměřit také na lokality, které jsou zavřeny v důsledku kůrovcové kalamity," uvedl starosta Krásné Lípy Jan Kolář.

Požár v Národním parku České Švýcarsko trval od 23. července 2022 do 12. srpna 2022. Požár za vlny veder a sucha postupně zasáhl více než 1060 hektarů plochy parku.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů