Středa, 24. dubna 2024

Na zemědělce v Lanškrouně začnou efektivně hospodařit s dešťovou vodou

Na zemědělce v Lanškrouně začnou efektivně hospodařit s dešťovou vodou

Na posledním jednání Rady Pardubického kraje vyhlásili radní výběrové řízení na projekt hospodaření se srážkovými vodami na Střední škole zemědělské a veterinární v Lanškrouně. Podle projektové dokumentace by se měly náklady na stavbu vyšplhat k necelým 29 milionům korun.

,,Na zemědělské škole se dá dešťová voda smysluplně využít, chceme proto škole poskytnout takové podmínky, aby byla schopna s vodou řádně hospodařit. V areálu školy budou umístěny tři retenční nádrže s čerpadly, do kterých bude svedena dešťová voda z budov školy. Zadržená voda poslouží provozním potřebám hospodářských objektů, tedy například k mytí kravína, napájení drůbeže, skrápění jízdáren či závlaze pastvin a zeleně vnitřního dvora," sdělil radní zodpovědný za školství Josef Kozel.

Podle předběžných předpokladů by měla realizace stavby vyjít na 28,8 milionu korun včetně daně. ,,Značnou část nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR v rámci Národního plánu obnovy. Její maximální výše přesahuje 25 milionů korun, což by nám s financováním projektu výrazně pomohlo," uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů