Pátek, 19. dubna 2024

Ostrov ve Walesu získal jako první místo v Evropě uznání za tmavou oblohu

Ostrov ve Walesu získal jako první místo v Evropě uznání za tmavou oblohu

Ostrov Bardsey u pobřeží britského Walesu se stal prvním místem v Evropě, které získalo mezinárodní certifikát pro oblast s velmi tmavou noční oblohou mimořádně vhodnou například pro pozorování hvězd. Napsal o tom server BBC. Ostrov, kde žije pouze 11 stálých obyvatel, se tak připojil k 16 dalším odlehlým místům na planetě, kde je kvůli téměř nulovému světelnému smogu v noci obzvlášť hustá tma.

Uznání waleský ostrov ve velštině známý jako Ynys Enlli získal od Mezinárodní asociace pro tmavou oblohu (IDA), která hodnotí "kvalitu tmy" podle míry světleného znečištění. Mezi nejtmavší místa na Zemi podle ní patří například tichomořské Pitcairnovy ostrovy, observatoř v severním Chile nebo rezervace Medicine Rocks v americké Montaně.

"Nemáme pochyby o tom, že dosažení tohoto prestižního statusu pro Ynys Enlli zvýší povědomí o ostrově jako o jedinečném místě v rámci Walesu a jako o jednom z nejlepších míst na světě, kde si lze užít noční oblohu," uvedla Sian Staceyová, šéfka spolku, který žádost k mezinárodní asociaci podal.

Ostrov Bardsey leží asi tři kilometry od pobřeží poloostrova Llyn na severu Walesu. Na jeho severozápadní straně ční hora Mynydd Enlli, která odcloňuje světelný smog z britské pevniny. Dalším větším zdrojem světelného znečištění je Dublin, který ale leží skoro 120 kilometrů na západ přes Irské moře.

Podle BBC se světelné znečištění na celém světě dlouhodobě zvyšuje, podle nedávné studie zveřejněné magazínem Science se za posledních 12 let noční obloha kvůli umělému osvětlení každý rok rozjasnila o desetinu. Znamená to, že dítě, které se před 18 lety narodilo na místě, kde bylo v noci vidět kolem 250 hvězd, jich po dosažení plnoletosti uvidí méně než stovku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů