Pátek, 26. dubna 2024

Záměr Tesly postavit továrnu na severu Mexika znepokojil ekology

Záměr Tesly postavit továrnu na severu Mexika znepokojil ekology

Záměr americké automobilky Tesla postavit továrnu ve městě Monterrey na severu Mexika znepokojil místní ekology. Hlavním problémem v oblasti je nedostatek vody a dlouhodobé sucho. O budoucím závodě navíc chybí další klíčové informace, například o tom, jakou energii bude využívat, píše agentura EFE. Ekologové se obávají také dopadů na provoz v jedné z hlavních průmyslových oblastí v zemi.

Tesla oznámila novou investici na severu Mexika ve středu. Mělo by díky ní vzniknout na 5000 pracovních míst. Automobilka si zřejmě Monterrey vybrala, protože má dobré spojení s oblastmi v USA, kde působí.

Místní ekologové se však na novou továrnu v regionu, který je již silně industrializovaný, dívají se znepokojením. Zatím totiž podle nich chybí veškeré bližší informace o továrně a jejích parametrech. "Zaprvé to jsou informace o dopadech na životní prostředí a o tom, jaký bude (závod) mít vliv na prostředí, kde vznikne. Za druhé tu je téma vody," uvádí bioložka Selene Martínezová Guajardoová. Za hlavní problematické body nové investice označuje ekolog Guillermo Martínez Berlanga hospodaření s vodou, znečištění a dopad na dopravu.

Velmi naléhavá je v místě otázka vody. Monterrey a celý stát Nuevo Léon trpěly v uplynulých měsících silným suchem, což mimo jiné vedlo k omezení dostupnosti vody z vodovodu pro obyvatele jen na několik hodin denně. Samotný prezident Andrés Manuel López Obrador tvrdil, že Tesle nepovolí stavět v Monterrey, dokud se tam problém s vodou nevyřeší. Po oznámení investice López Obrador řekl, že se americká společnost zavázala přispět k řešení sucha v oblasti. Ekologové proto vyzývají ke kontrole vodního hospodářství v novém závodě.

Někteří ekologové se obávají i samotného investora a jeho šéfa Elona Muska, který podle nich v minulosti neprojevoval velkou úctu vůči zákonům na ochranu přírody. Tesla již v minulosti měla problémy s ekology, kteří například kritizovali vykácení borovicového lesa a ohrožení vodních zdrojů při výstavbě továrny v Braniborsku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů