Úterý, 23. dubna 2024

Brusel zablokovaly skoro 3000 traktorů, farmáři brojí proti snižování emisí

Brusel zablokovaly skoro 3000 traktorů, farmáři brojí proti snižování emisí

Ulice Bruselu dnes zablokovala demonstrace belgických zemědělců, kterým se nelíbí plány vlády na snižování emisí oxidů dusíku. Do města dnes dorazilo skoro 3000 traktorů z farem v severní, vlámské části země a jejich kolona byla několik kilometrů dlouhá, napsala agentura Reuters. Farmáři tvrdí, že záměry vlády poškodí jejich podnikání a že mnoho farem kvůli příliš přísným opatřením bude muset skončit.

Policie několik důležitých dopravních tepen v centru Bruselu zcela uzavřela, podle ní budou problémy pokračovat až do večera. Lidem doporučila, aby dnes auty do centra vůbec nevyjížděli a využili raději hromadnou dopravu.

Zemědělci chtějí svou akcí upozornit na to, že vláda podle nich připravuje příliš přísná pravidla, která mají pomoci snížit emise dusíkatých plynů. V návrhu je například závazek snížit emise z chovů drůbeže a prasat do roku 2030 o 60 procent, do stejného roku se má o třetinu snížit počet chovaných prasat, napsala agentura Belga. Majitelé farem tvrdí, že pro mnoho z nich se za takových podmínek stane další provoz ekonomicky neudržitelný.

"Naše odvětví se už teď hodně snaží a je ochotné to dělat dál, ale (vláda) od nás očekává pořád víc a víc, zatímco průmysl expanduje," citovala agentura Reuters majitelku kozí farmy Liesje Van Loonovou.

Relativně vysoké počty chovaných zvířat, ale také hojné využívání hnojiv společně s dopravou a stavebnictvím se podílejí na tom, že Belgie a Nizozemsko nyní vykazují vysokou úroveň koncentrace oxidů dusíku v ovzduší, a to nad limit stanovený EU. Debaty o možných opatřeních jsou ale obtížné a narážejí na odpor ze strany zemědělců, a to i v Nizozemsku. Podle agentury AP se toto téma může stát jednou z klíčových otázek nadcházejících nizozemských komunálních voleb.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů