Středa, 24. dubna 2024

Na konferenci o oceánech účastníci oznámili závazky za 20 miliard dolarů

Na konferenci o oceánech účastníci oznámili závazky za 20 miliard dolarů

Na konferenci Naše oceány, která se tento týden uskutečnila v Panamě, účastníci ohlásili přes 300 závazků a akcí ve prospěch ochrany moří. Celková hodnota oznámených opatření se blíží 20 miliardám dolarů (téměř 442 miliard korun), píše dnes agentura AFP. Největší částku ohlásily v pátek Spojené státy.

Konference v Panamě se zúčastnilo na 600 delegátů z řad zástupců států, nevládních organizací i byznysového sektoru. "Dosáhli jsme nových 341 závazků, ze kterých vyplývá celková hodnota 19,978 miliardy dolarů," řekla na konci několikadenní konference panamská ministryně zahraničí Janaina Tewaneyová Mencomová.

Největší balík opatření oznámily v pátek Spojené státy. Washington chce dát na ochranu moří a oceánů zhruba šest miliard dolarů. Přes dvě miliardy dolarů mají jít na posílení odolnosti vůči klimatickým změnám mořského prostředí a lidských komunit žijících na pobřeží. Evropská unie oznámila opatření za bezmála 817 milionů eur, z nichž 320 milionů půjde na vědecký výzkum.

Konference Naše oceány byla poprvé svolána v roce 2014. Státy i nevládní instituce na konferencích jednají o ochraně životního prostředí oceánů, moří i pobřeží. Devátý ročník konference bude hostit v roce 2024 Řecko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů