Čtvrtek, 18. dubna 2024

Francouzské ministerstvo životního prostředí varuje před nedostatkem vody

Francouzské ministerstvo životního prostředí varuje před nedostatkem vody

Stovka prefektů francouzských departementů by neměla váhat s rychlým vydáním nařízení omezujících místní využívání vody, a to vzhledem k alarmujícímu stavu podzemních vod. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil ministr zdravotního prostředí Christophe Béchu. Francie zažívá nejsušší zimu od roku 1959.

"Bijeme na poplach vzhledem k situaci, v níž se nacházíme, protože se blížíme ke konci období, pro které je obvyklé doplňování podzemních vod," řekl Béchu. Podle předpovědí počasí se zdá, že by nyní mělo pršet až do 15. března. Ministerstvo se po tomto datu poradí s prefekty, jak postupovat dále.

"Vkládáme skutečné naděje do nadcházejících dnů, kdy se předpokládá déšť na většině území Francie, ale ne všude. Máme vážné obavy o povodí Středozemního moře a koridor Rhôny," uvedl Béchu.

Podle vládních internetových stránek Popluvia mají v současné době aktivovanou žlutou nebo oranžovou výstrahu před suchem departementy Pyrénées-Orientales, Bouches-du-Rhône, Var a Ain na jihu a východě země. Departementy Yvelines západně od Paříže a Savojsko na východě země aktivovaly nízký stupeň předběžné výstrahy.

Béchu uvedl, že do konce týdne dosáhne počet departementů s nějakým stupněm výstrahy před suchem dvanácti.

Nízká hladina vody loni v létě ovlivnila produkci vodních elektráren a vynutila si snížení výkonu francouzských jaderných elektráren, které využívají říční vodu k chlazení reaktorů. V několika částech země byly také přerušeny dodávky pitné vody, čemuž by se Béchu letos rád vyhnul.

Ministr proto vyzval prefekty, aby "nereagovali přehnaně, ale rychle" vzhledem k tomu, že i několikadenní prodleva mezi oficiálním vyhlášením stavu sucha a restriktivními opatřeními může znamenat rozdíl.

Národní plán hospodaření s vodními zdroji, který se původně očekával v lednu, by měl být nyní zveřejněn do konce března, uvedlo ministerstvo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů