Čtvrtek, 28. března 2024

Evropa zažívá druhou nejteplejší zimu v historii měření, uvedl Copernicus

Evropa zažívá druhou nejteplejší zimu v historii měření, uvedl Copernicus

Evropa v současné době zažívá druhou nejteplejší zimu v historii měření. Oznámila to dnes ve své zprávě agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Nejnižší únorové hodnoty navíc dosáhl rozsah antarktického mořského ledu.

Služba, která využívá vysoký počet naměřených údajů ze satelitů, lodí, letadel a meteorologických stanic po celém světě, sdělila, že letošní únor byl pátý nejteplejší na světě v historii měření. Většina Evropy zaznamenala nadprůměrné teploty vzduchu, zejména severní Norsko a Švédsko a Špicberky. "Nadprůměrné teploty se vyskytly na východě Spojených států, v severním Rusku a v Pákistánu a Indii," uvedl Copernicus.

Podprůměrné teploty byly naproti tomu zaznamenány na Pyrenejském poloostrově, v Turecku, na západě Spojených států, v Kanadě, na severovýchodě Ruska a v severní Austrálii.

Rozloha mořského ledu v Antarktidě minulý měsíc dosáhla nejnižší únorové hodnoty v souboru satelitních dat, a to 34 procent pod průměrem. To je výrazně pod hodnotou předchozího rekordu z února 2017.

V Arktidě byla rozloha mořského ledu čtyři procenta pod průměrem, což ji řadí na druhou nejnižší hodnotu za únor v záznamu satelitních dat, společně s únorem 2016 a 2017. Nejvíce podprůměrné koncentrace mořského ledu v Arktidě byly v Barentsově moři a na Špicberkách.

"Naše nejnovější údaje ukazují, že antarktický mořský led dosáhl nejnižšího rozsahu za 45 let satelitních záznamů. Tento nízký stav mořského ledu může mít významné důsledky pro stabilitu antarktických ledových šelfů a v konečném důsledku i pro globální zvyšování hladiny moří. Polární ledové čepičky jsou citlivým indikátorem klimatické krize a je důležité pečlivě sledovat změny, ke kterým zde dochází," uvedla zástupkyně ředitele unijní služby Samantha Burgessová.

Služba Copernicus, kterou z pověření Evropské komise provozuje Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí, pravidelně vydává měsíční klimatické bulletiny. V nich informuje o pozorovaných změnách globální teploty vzduchu při povrchu, pokrytí moří ledem a hydrologických proměnných. Všechna uváděná zjištění jsou založena na počítačových analýzách.

V lednu služba oznámila, že celoroční průměr evropských teplot byl loni druhý nejvyšší v historii záznamů a předčil jej jen rok 2020. Loňské léto bylo v Evropě dosud nejteplejší a doprovázely jej mimořádně dlouhé a intenzivní vlny veder na západě a severu kontinentu. V celosvětovém měřítku se rok 2022 zařadil na páté místo.

V únoru služba oznámila, že Evropa letos zažila třetí nejteplejší leden v historii měření. Nejnižší lednové hodnoty navíc dosáhl i rozsah antarktického mořského ledu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů