Pátek, 26. dubna 2024

Odpadová firma začala po Liberci rozmisťovat nádoby na sběr jedlých tuků a olejů

Odpadová firma začala po Liberci rozmisťovat nádoby na sběr jedlých tuků a olejů

Odpadová firma FCC začala od tohoto týdne po Liberci rozmisťovat nádoby na sběr jedlých tuků a olejů. Zatím jsou na 20 místech, celkem budou na 200. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. Nádoby podle ní firma přistavuje ke kontejnerům na tříděný odpad.

Dosud mohli lidé ve stotisícovém městě použité jedlé tuky a oleje odevzdávat jen ve dvou sběrných dvorech. Od zavedení nádobového sběru si radnice slibuje, že výrazně stoupne počet obyvatel, kteří přestanou vylévat použité jedlé tuky a oleje do odpadů. Do sběrných dvorů je vozí minimum lidí. Vedení radnice odhaduje, že v prvním roce po rozmístění kontejnerů po městě se podaří vytřídit kolem 20 tun jedlých tuků a olejů a v dalších letech to bude ještě více.

Speciální nádoby o objemu 240 litrů jsou černé barvy s červeným víkem. Lidé by do těchto nádob měli dávat použité oleje a tuky pouze v pevně uzavřených PET lahvích. "Prosíme veřejnost, aby v žádném případě nepoužívali jakékoliv skleněné nádoby, igelitové sáčky, boxy a podobně. Nebo oleje do nádob dokonce přímo vylévali. Zároveň je třeba brát v potaz, že nádoby jsou určené výhradně pro jedlé tuky a oleje využívané v domácnosti při zpracování pokrmů. Rozhodně tam nepatří jakékoliv jiné, například motorové, mazací či jiné technické oleje nebo kapaliny," uvedl již dříve náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Sběr, svoz a následnou likvidaci látek zajistí společnost FCC, která má v Liberci dlouhodobě na starost likvidaci komunálního odpadu. Radnice s ní smlouvu na sběr jedlých tuků a olejů uzavřela zatím na rok a půl. Město za tuto službu nic platit nebude, naopak dostane ročně zhruba půl milionu korun. Tyto peníze podle Janďourka použijí na hubení hlodavců, například v kanalizaci, a na úklidu v okolí odpadových stanovišť.

Zatímco v minulých letech dělala radnice na svých pozemcích celoplošnou deratizaci dvakrát do roka, letos to bude třikrát. K tradičnímu jarnímu a podzimnímu termínu letos přibude i letní. "Celoplošná deratizace byla v minulosti prováděna dvakrát ročně. Z důvodu reakce na mírné zimy však byla frekvence takových zásahů zvýšena na tři celoplošná kola. Zdrojem potravy pro hlodavce jsou zejména otevřené nádoby na odpad či odkládání odpadu mimo nádoby," dodal Janďourek. Vybraná firma za tři kola deratizace dostane 235.000 korun. Jde o 29 lokalit, především sídliště a místa s větší koncentrací obyvatel, jako jsou náměstí, parky a ulice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů