Pátek, 26. dubna 2024

Obyvatelé krajského města Zlína loni odevzdali přes 80 tun elektroodpadu

Obyvatelé krajského města Zlína loni odevzdali přes 80 tun elektroodpadu

Obyvatelé krajského města Zlína loni odevzdali přes 80 tun elektroodpadu, o deset tun méně než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů společnosti Asekol, které ČTK poskytla zlínská radnice. Na území města je 26 červených kontejnerů na elektroodpad.

"Elektroodpad je v současné době jedním z nejrychleji rostoucích druhů odpadu. Jeho recyklace ale umožňuje opětovné materiálové využití, čímž naplňuje základní principy cirkulární ekonomiky. Díky správnému třídění elektroodpadu jsme ve Zlíně uspořili velké množství primárních surovin," uvedl primátorův náměstek Vojtěch Volf.

Ve Zlíně lidé odevzdali a následně bylo zpracováno 80.488 kilogramů elektrozařízení. Uspořilo se tím 830,79 MWh elektrické energie, 50,37 tuny primárních surovin nebo téměř 77.000 litrů ropy. Například za sto kilogramů vytříděných elektrospotřebičů se ušetří takové množství ropy, které by stačilo na výrobu benzinu pro cestu autem z Prahy do Paříže.

"Díky zodpovědné recyklaci vznikají úspory spotřeby elektrické energie, primárních surovin, vody, dochází ke snížení okyselování prostředí a snížení produkce skleníkových plynů. Míra opětovného materiálového využití je velmi vysoká a dle jednotlivých typů výrobků dosahuje až 95 procent. Aby se vysloužilé elektrospotřebiče dále využily, je třeba je ale správně vytřídit a odevzdat na sběrných dvorech, do červených kontejnerů, případně v místech prodeje elektra," uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Vladimíra Pavlovová.

Předloni bylo ve Zlíně zpracováno 90.911 kilogramů elektrozařízení, uspořeno tím bylo 1158,95 MWh elektrické energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů