Sobota, 27. dubna 2024

Udržitelností se v Česku zabývá většina velkých i malých firem. Liší se v rozsahu a v motivaci, zlepšit by se však měly v komunikaci

Udržitelností se v Česku zabývá většina velkých i malých firem. Liší se v rozsahu a v motivaci, zlepšit by se však měly v komunikaci

V průzkumu Udržitelný byznys 2023, který realizovala byznys platforma Změna k lepšímu, odpovědělo 83 % respondentů, že se jejich firma udržitelností aktivně zabývá. Nejaktivnější v přístupu k udržitelnosti jsou velké firmy s výrobním provozem. Naopak malé firmy často brzdí nedostatek financování a personálu.

Byznysová platforma Změna k lepšímu ve spolupráci s dalšími partnery realizovala dosud největší průzkum mezi firmami na téma udržitelnosti, do kterého se zapojilo 448 respondentů z malých, středních i velkých firem. O své názory se podělili zaměstnanci na nejrůznějších pozicích - od vrcholového vedení přes marketingové a HR oddělení až po finance.
,,A 83 % respondentů odpovědělo, že udržitelnost je téma, kterým se jejich firma aktivně zabývá. To nás pozitivně překvapilo a jsme rádi, že čím dál více firem vnímá udržitelnost jako příležitost pro byznys," uvádí Lukáš Rolf, ředitel Změny k lepšímu.
Udržitelnost je téma, které se v posledních letech dostává stále více do popředí zájmu. Nejde již jen o součást firemního image, od roku 2026 budou mít společnosti s více než 250 zaměstnanci povinnost vytvářet tzv. ESG report. V něm budou uvádět, jak si stojí v jednotlivých oblastech udržitelnosti, tedy E - Environment/životní prostředí, S - Social/společenská oblast, G - Governance/řízení. V České republice se to přímo dotkne asi tisícovky firem. S tím také koresponduje výsledek průzkumu, který nám ukazuje, že v případě velkých firem toto téma aktivně řeší 87 % z nich. Dobrá zpráva pro ty, kteří s ESG začínají - na trhu jsou i bezplatné nástroje, jak se na reporting připravit. Takovým příkladem je třeba ESG Akademie: Úvodní kurz, který připravila Změna k lepšímu na míru českým firmám.
Mezi překážky, které firmy zpomalují při zavádění udržitelných opatření, patří nedostatek kapacit, finančních zdrojů a také nejasná legislativní opatření. To se nakonec promítá i do důvodů, proč některé firmy udržitelnost stále neřeší vůbec - kromě financí a kapacit je tu klíčová i podpora ze strany vedení. Až 90 % zaměstnanců z firem, kde zatím udržitelně nepodnikají, o takový přístup stojí. Udržitelnost tedy může být zajímavým faktorem i z hlediska komunikace HR oddělení.
Mezi oblasti udržitelnosti, na které se firmy nejvíce zaměřují, uvedlo 62 % firem cirkulární ekonomiku, materiálovou účinnost a odpady. U velkých firem nad 250 zaměstnanců hraje velkou roli také energetika. U více než 50 % byla zastoupena i otázka udržitelné digitalizace.
Zajímavé jsou odpovědi na otázku, co motivuje firmy k udržitelnému stylu podnikání.
Z pohledu malých a velkých firem je v přístupu k udržitelnosti určitý rozdíl. První místo zaujímá na obou stranách reputace značky. Firmy s počtem zaměstnanců pod 250 k udržitelnému přístupu směřuje samotné vedení firmy. Chtějí tak naplnit očekávání koncového zákazníka a získat konkurenční výhodu. Oproti tomu velké firmy neřeší jen reputaci značky, ale také legislativu, která se jich od roku 2026 bude úzce týkat. Očekávání koncového zákazníka je pro ně podobně důležité, ale přidávají se také energetické a materiálové úspory.
,,Firmy se díky zodpovědnému přístupu k ESG připravují na budoucí tržní změny a budují svou konkurenceschopnost. To je odměněno i přístupem k levnějšímu financování, tzv. zeleným investicím," přidává další z faktorů motivace Eva Bučová, předsedkyně udržitelného výboru ING.
Dobrým příkladem by mohl být také internetový obchod Bezedná miska, kterého se report ESG zatím netýká, přesto vedení firmy bere přístup k udržitelnosti velmi vážně. ,,Naše planeta není bezedná, musíme si v podnikání počínat tak, abychom brali ohled i na to, jaký má naše podnikání vliv na okolí, životní prostředí a naši budoucnost. V Bezedné misce si to dobře uvědomujeme. Důraz klademe na oblast životního prostředí, zejména na hospodářství s obaly a odpady, ale i na dopravu." Tomáš Andrejsek, spolumajitel a jednatel společnosti.
Průzkum se věnoval také otázce dodavatelsko-odběratelského řetězce. Jako kritérium pro výběr dodavatele udržitelnost uvádí zatím jen 51 % dotazovaných. ,,Potřeba řídit svůj byznys v souladu s ESG principy se přenese také na menší firmy v dodavatelských řetězcích. Již dlouhodobě pracujeme s kodexem IWAY, který kromě pracovních a sociálních podmínek sleduje také odpovědné nakládání s odpady, vodou a cíle obnovitelných zdrojů energie. My jako reportující firma si do své kalkulace klimatické stopy připočítáváme i klimatickou stopu dodavatelského řetězce. Proto upřednostňujeme ty dodavatele, kteří podnikají zodpovědně jak vůči společnosti, tak životnímu prostředí." Eva Malá Beluská, manažerka IKEA pro rozvoj podnikání a transformaci.
Největším oříškem pro firmy se zdá být komunikace udržitelnosti, a to jak směrem k veřejnosti, tak i k vlastním zaměstnancům. Firmy se mnohdy neúmyslně dopouštějí tzv. greenwashingu - zjednodušeně klamání spotřebitele o ekologické prospěšnosti produktu nebo služby. A Vladimír Víšek z iniciativy No Greenwashing k tomu dodává: ,,Vidíme narůstající zájem firem řešit téma greenwashingu, což je skvělá zpráva. Některé firmy zjišťují obecné informace o jeho předcházení, jiné za námi přicházejí s velmi specifickými dotazy na míru jejich podnikání."
Pro firmy, které vidí v udržitelnosti příležitost, je tu byznys platforma Změna k lepšímu. Propojují firmy i experty, sdílí příklady dobré praxe, edukují (například skrze tzv. ESG Akademii), poskytují pravidelný monitoring legislativy související se zelenou transformací a prosazují systémová řešení na české i nadnárodní úrovni.
Průzkum Udržitelný byznys 2023 v ČR vznikl ve spolupráci s těmito subjekty: Změna k lepšímu, Omnicom Media Group, ACCA, APRA, Asociace malých a středních živnostníků ČR, COCUMA, Česká asociace startupů kvalifikovaných k investici, Druhá ekonomická transformace, Fakta o klimatu, Institut cirkulární ekonomiky, JIC, Red Button a Urbiq. Průzkum je veřejný a naleznete jej na https://www.klepsimu.cz/udrzitelny-byznys-2023
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů