Pátek, 26. dubna 2024

Pražské služby začaly s projektem popelnic pro více druhů tříděného odpadu

Pražské služby začaly s projektem popelnic pro více druhů tříděného odpadu

Hlavním městem vlastněné Pražské služby (PSAS) začaly od dubna zavádět kontejnery, do kterých je možné vyhazovat kromě plastů i kovové obaly a nápojové kartony. Zatím jich plánuje asi 3500 v domovních stanovištích určených pro jednotlivé domy, ve druhé polovině roku by se měly začít objevovat i na veřejných stanovištích. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí firmy Alexandr Komarnický. Takzvaný multikomoditní sběr umožnila nová třídicí linka, kterou městské PSAS postavily v Chrášťanech u Prahy.

Kontejnery zapojené do projektu lidé poznají podle nových polepů, stanoviště označuje také kulatá samolepka s nápisem ŠE3VEC, což je název projektu. Celá Praha by podle informací firmy měla třídit multikomoditně do konce příštího roku.

Třídit odpad na jednotlivé složky umožňuje dokončovaná třídící linka za zhruba 100 milionů korun. Ta také umožní lépe třídit plasty tak, aby bylo možné je lépe prodávat výrobcům stavebních prvků, venkovního nábytku, PET lahví či textilu z PET vláken. "Celé zařízení je momentálně v testovacím provozu, ve kterém se jednotlivé komponenty finálně nastavují a probíhají poslední úpravy před zkušebním provozem a přejímací zkouškou," uvedl Komarnický.

Pražské služby loni také zakoupily za 159,2 milionu korun bioplynovou stanici v Chrástu u Poříčan na východ od Prahy. Nyní slouží ke zpracování rostlinného odpadu a město plánuje investovat dalších 100 milionů do zařízení pro čištění plynu na biometan a do rozšíření stanice tak, aby mohla pro hlavní město zpracovávat i materiál z hnědých popelnic na bioodpad a zbytky z jídelen a restaurací. Vzniklý plyn bude podle dřívějších vyjádření možné distribuovat ve standardní plynové soustavě.

V Praze je podle dřívějších informací 3482 venkovních stanovišť na tříděný odpad s barevnými kontejnery a 3067 domovních stanovišť. Celkově je po Praze rozmístěno zhruba 26.500 nádob na tříděný odpad. Loni Pražané do žlutých kontejnerů vyhodili 16.625 tun plastů, nápojových kartonů vytřídili 1126 tun a kovových obalů 831 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů