Sobota, 18. května 2024

Stovky dobrovolníků dnes v Karlovarském kraji uklízí Ohři od odpadků a nepořádku

Stovky dobrovolníků dnes v Karlovarském kraji uklízí Ohři od odpadků a nepořádku

Téměř po celé délce toku řeky Ohře v Karlovarském kraji vyrazili dnes ráno dobrovolníci, aby ji vyčistili od odpadků a nepořádku. Jarního úklidu v rámci akce Ukliďme Česko se dočkala jak samotná řeka, tak i břehy. Zatímco dobrovolníků každoročně přibývá, odpadků je naopak méně, řekla dnes ČTK za pořadatele manažerka Mas Sokolovsko Anna Maria Schröcková.

Zájem o čištění Ohře je podle organizátorů každoročně velký. Dobrovolníky dnes neodradilo ani z počátku deštivé a chladné počasí. Většina z nich se ale místo na lodích či raftech vydala na úklid pěšky. "Letos aspoň nemrzne. Loni nám mrzlo, místy byl sníh a to se pak ten odpad hledá těžko. Ale chodíme za každého počasí," řekla Schröcková.

Čištění Ohře organizují tento víkend v Karlovarském kraji tři místní akční skupiny. Jednou z nich je právě Mas Sokolovsko, která uklízí plochu dlouhou 42 kilometrů od Kynšperka nad Ohří až po Karlovy Vary. Na sběr odpadků na tomto úseku se přihlásilo 1300 lidí. V pátek to byly hlavně školy, o víkendu místní obyvatelé. Podle Schröckové by mohl počet dobrovolníků za celý kraj letos překročit 2000.

Loni dobrovolníci sesbírali v celém kraji od Chebu až po Stráž nad Ohří 15 tun odpadků a sto pneumatik. "Čísla mírně klesají ale ne výrazně. Nejčastěji se nacházejí PET lahve nebo obaly od potravin, ale dost často nacházíme i staré strašidelné hračky či sportovní vybavení. Z řeky jsme ale už vytáhli i lustr, stará kamna, nákupní košíky, spoustu peněženek či zubní protézu," uvedla Schröcková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů