Úterý, 16. dubna 2024

Kuchyňský odpad tvoří třetinu veškerého směsného komunálního odpadu. Moravskoslezský kraj podpoří jeho třídění

Kuchyňský odpad tvoří třetinu veškerého směsného komunálního odpadu. Moravskoslezský kraj podpoří jeho třídění

Moravskoslezský kraj rozdělí obcím celkem 3 miliony korun na podporu třídění bioodpadů v domácnostech. Obcím také stejně jako vloni přispěje na projektové dokumentace překládacích stanic. Obce si budou moci o dotaci požádat během června tohoto roku.

,,Hledáme možnosti, jak obcím usnadnit vybudování lepšího systému nakládání s odpady. Naším cílem je co nejvíce snížit množství směsného komunálního odpadu. Celou třetinu odpadků, které končí v běžných popelnicích, tvoří potravinové a kuchyňské zbytky, právě na ně se zaměřuje náš nový program. Obce si mohou požádat o příspěvek na pořízení drobných sběrných nádob do domácností na kuchyňský bioodpad," uvedla radní Moravskoslezského kraje pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš s tím, že hlavním cílem programu je nastartovat nebo posílit třídění bioodpadu v domácnostech. Moravskoslezský kraj tak navazuje na dotační program Ministerstva životního prostředí, které obcím přispívá na velké sběrné kontejnery na bioodpad.

,,Vytříděná biosložka významně snižuje množství směsného komunálního odpadu, navíc může najít smysluplné využití v kompostárnách nebo bioplynových stanicích. Vytříděné druhy odpadu je samozřejmě potřeba k dalšímu zpracování převážet co nejefektivněji, proto si v rámci tohoto programu mohou obce navíc požádat i o příspěvek na projektové dokumentace překládacích stanic," dodala krajská radní Zdenka Němečková Crkvenjaš.

O dotace si budou moci zažádat obce, dobrovolné svazky obcí, případně municipální obchodní korporace v Moravskoslezském kraji. Krajský úřad bude žádosti přijímat od 5. do 30. června.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů