Sobota, 20. dubna 2024

Dosažení ekologických cílů si vyžádá 600 miliard eur ročně, řekl eurokomisař

Dosažení ekologických cílů si vyžádá 600 miliard eur ročně, řekl eurokomisař

Dosažení ekologických cílů stanovených Evropskou unií si vyžádá dodatečné investice v objemu 600 miliard eur ročně (14 bilionů korun). V proslovu, na který upozornila agentura DPA, to dnes řekl evropský komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius. Cifra představuje například více než dvojnásobek českého HDP v běžný cenách za rok 2022. Podle eurokomisaře je nutné do financování zapojit také soukromý kapitál.

Sinkevičius promluvil na konci dvoudenního neformálního jednání unijních ministrů životního prostředí, které se uskutečnilo ve Švédsku. "Odhadujeme, že pro dosažení unijních cílů pro zelený přechod je zapotřebí od nynějška do roku 2030 zhruba 600 miliard eur ročně dodatečných investic," řekl eurokomisař. Podle něj "je nutné mobilizovat společným způsobem soukromé i veřejné prostředky".

Zmíněná částka představuje zhruba HDP Švédska v běžných cenách za loňský rok nebo dvojnásobek českého HDP. Z hlediska celé EU je to zhruba 3,8 procenta HDP v hodnotách z loňského roku.

Evropský komisař také vyzval ke zrušení dotací, které podporují aktivity, jež škodí životnímu prostředí. Podle něj je nutné zajistit, aby ekologické společnosti nebyly "nespravedlivě znevýhodňovány" za své investice a inovace cenami na trhu.

Mezi příštími legislativními cíli Sinkevičius zmínil posílení norem na obnovu přírodních ekosystémů. "Když se obnoví zdravý ekosystém, tak je to výborná zpráva i pro byznys," uvedl eurokomisař, podle kterého mnoho odvětví, od potravinářství až po cestovní ruch, silně závisí na zdravém životním prostředí.

Evropská komise chce do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 55 procent ve srovnání s hodnotami z roku 1990. Podle kritiků je plán příliš ambiciózní a nákladný a může mít jen omezený dopad na vývoj světového klimatu, pokud k obdobným restrikcím nepřistoupí i další velcí znečišťovatelé.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů