Úterý, 16. dubna 2024

Mobilita budoucnosti: studenti pražského gymnázia Nový PORG zvítězili v mezinárodní soutěži Made to Move Communities

Mobilita budoucnosti: studenti pražského gymnázia Nový PORG zvítězili v mezinárodní soutěži Made to Move Communities

Čtyři studentské týmy z celého světa si odnášejí vítězství z regionálních kol celosvětové soutěže, ve které měli účastníci za úkol vyvinout jedinečná řešení pro mobilitu, která se vypořádávají s problémy způsobené klimatickou změnou v jejich komunitách. Třetího ročníku studentské soutěže Made to Move CommunitiesTM pořádané společností Otis Worldwide Corporation (NYSE: OTIS), která je leaderem v oblasti vertikální mobility, se pod vedením mentorů z řad jejích zaměstnanců zúčastnilo 230 studentů z 15 zemí a teritorií.

V regionu Evropa, Blízký východ a Afrika (EMEA) zvítězil v náročné konkurenci studentů z Jeddahu, Londýna, Milána, Paříže a Varšavy studentský tým pražského gymnázia Nový PORG.
Pod vedením mentorů ze společnosti Otis vyvinuli studenti inovativní řešení opírající se o vědu, technologie, strojírenství a matematiku (STEM) a dle přesvědčení studentů dokáží zmírnit některé ze skutečných překážek v mobilitě.
Studentské týmy ve spolupráci s mentory ze společnosti Otis hledaly, prozkoumávaly a vyvíjely řešení, která odstraní překážky v mobilitě způsobené klimatickou změnou a pomohou vytvořit udržitelnější a inkluzivnější komunity. Po osmi týdnech intenzivních prací své nápady studenti prezentovali porotě složené z lídrů společnosti Otis v regionu EMEA, kteří jednotlivé projekty následně zhodnotili. Všechny týmy pro své školy získaly granty na vzdělávání v oblasti STEM (věda, technologie, strojírenství a matematika). Jejich účast v soutěži tak pomůže i dalším studentům.
,,Gratuluji všem studentům, kteří se zúčastnili celosvětové soutěže Made to Move Communities pořádané společností Otis na podporu vzdělávání v oblasti STEM, a to zejména studentům pražského gymnázia Nový PORG, kteří zvítězili v regionu EMEA," uvedl Bernardo Calleja, prezident společnosti Otis v regionu EMEA. ,,Byl jsem velmi mile překvapen nadšením, kreativitou a spoluprací v rámci všech týmů."
Pražští studenti vítězství v regionu EMEA získali za navigační aplikaci PraGo, která standardní parametry používané v aplikacích pro mobilitu (jako jsou např. doba cesty nebo vzdálenost) rozšiřuje o kritéria udržitelnosti. Aplikace navíc srovnává ekologickou stopu dostupných dopravních prostředků, díky čemuž se její uživatelé mohou při plánování svých cest rozhodovat na základě všech relevantních informací.
Porota projekt ocenila za jeho realistické pojetí, dopad na mladší generace a jednoznačné výhody pro uživatele i komunitu. ,,Gratulujeme týmu českých studentů k tomuto mimořádnému úspěchu! Studenti při realizaci svého projektu prokázali velké nasazení a inovativní myšlení. Tento přístup se vyplatil. Jsme hrdí, že jsme mohli být součástí této výzvy," uvedl František Čech, generální ředitel společnosti Otis v České republice.
Na druhém místě v regionu EMEA skončil tým z varšavského Lycea Stefana Batoryho. Tamní studenti navrhli systém na výrobu elektrické energie v tělocvičně, její uskladnění na bázi ekologického vodíku a využití k provozu výtahů. Zbývající čtyři soutěžní týmy obdržely čestné uznání.
Cílem spolupráce mezi mentory ze společnosti Otis a studenty je vzbudit co nejdříve zájem o vědu, technologie, strojírenství a matematiku (STEM) a přispět k rozvoji technických znalostí a schopností. Dle prognózy bude v roce 2030 na světě chybět až 50 milionů lidí se vzděláním v oblasti STEM.1 Program Made to Move Communities doplňuje stávající školní vzdělávání o praktický prvek. Studentům tím často poskytuje základní dovednosti a včasný přístup k předmětům v oblasti STEM a pomáhá jim připravit se na profesní život v dnešním rychle se měnícím světě. Program současně pomáhá splnit tři z cílů společnosti Otis na poli ESG (životní prostředí, sociální oblast a řízení společnosti): do roku 2030 po celém světě vzbudit u 15 tisíc žáků zájem o studium věd, technologií, strojírenství a matematiky (STEM), zajistit, aby 50 % darů společnosti směřovalo do oblasti STEM a vynaložit půl milionu hodin dobrovolnické práce. Podrobnosti o ESG aktivitách společnosti Otis přináší zpráva 2022 ESG Report.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů