Úterý, 23. dubna 2024

Německý kancléř Scholz by chtěl globální cíle na rozvoj obnovitelné energie

Německý kancléř Scholz by chtěl globální cíle na rozvoj obnovitelné energie

Nadcházející klimatická konference OSN v Dubaji ve Spojených arabských emirátech by mohla stanovit celosvětové cíle na rozvoj obnovitelné energie. Dnes to na závěr klimatického dialogu v Berlíně, který slouží jako příprava na zmíněnou konferenci, navrhl německý kancléř Olaf Scholz. Prohlásil, že závislost na fosilních palivech je nebezpečná, jak ukázala ruská invaze na Ukrajinu, zatímco obnovitelné zdroje energie jsou zárukou jistoty.

"Rád bych navrhnul, na čem bychom se mohli v Dubaji společně dohodnout, a to je jasný cíl na globální rozvoj obnovitelné energie, například na ztrojnásobení výstavby do roku 2030," řekl Scholz. Uvedl, že rozvoj obnovitelných zdrojů znamená vedle ochrany klimatu také posílení energetické bezpečnosti, která je u fosilních paliv nejistá, jak ukázala válka na Ukrajině. "Není jistější a bezpečnější energie, než je ta obnovitelná," zdůraznil.

Scholz rovněž ujistil představitele zhruba čtyř desítek zemí účastnících se klimatického dialogu v Berlíně o tom, že Německo splní závazek stát se do roku 2045 uhlíkově neutrálním státem a získávat do roku 2030 nejméně 80 procent potřebné elektřiny z obnovitelných zdrojů. "To vše je správné a platí to," řekl. V loňském roce Německo podle aktualizovaných údajů spolkového ministerstva hospodářství vyrábělo 46 procent elektřiny pro svou spotřebu z obnovitelných zdrojů. Pro srovnání, v roce 2000 to bylo šest procent.

Ke stanovení globálních cílů pro obnovitelné zdroje energie již v úterý na úvod dvoudenního dialogu vyzvala německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Rychlou výstavbu obnovitelných zdrojů energie podpořil také předseda letošního zasedání klimatické konference OSN Sultán Džábir. "Urychlíme výstavbu v oblastech, jako jsou obnovitelné zdroje. Jejich kapacitu do roku 2030 musíme ztrojnásobit a do roku 2040 opět zdvojnásobit," řekl Džábir.

Na takzvaný petersberský klimatický dialog zve Německo každoročně zástupce několika států, aby pomohli připravit následnou klimatickou konferenci OSN. Dialog nese název podle Petersbergu u Bonnu, jednání se ale mezitím přesunula do Berlína.

Klimatická konference se uskuteční v Dubaji na přelomu listopadu a prosince. Loňská konference v egyptském Šarm aš-Šajchu skončila po přijetí ostře diskutovaného textu o pomoci chudým zemím zasaženým změnami klimatu, ale bez nových závazků zaměřených na snížení emisí skleníkových plynů. Podle odborníků proto planetě dál hrozí potenciálně katastrofické důsledky vyplývající z globálního oteplování.

Aleš Zápotocký

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů