Pátek, 10. května 2024

Analytici: Rekordní teploty na konci dubna by zřejmě nenastaly bez změny klimatu

Analytici: Rekordní teploty na konci dubna by zřejmě nenastaly bez změny klimatu

Rekordní teploty na konci dubna v západním Středomoří a na severu Afriky by téměř jistě nenastaly bez změny klimatu. Uvedla to dnes organizace sdružující vědce zabývající se životním prostředím World Weather Attribution (WWA). Na konci dubna ve Španělsku a Portugalsku vystoupaly teploty ke 40 stupňům. V Alžírsku a Maroku byla tato hranice na některých místech pokořena, píše agentura AFP.

Vědci WWA podrobili analýze vysoké teploty, které na konci minulého měsíce zasáhly Pyrenejský poloostrov a pobřeží Alžírska a Maroka. Ve Španělsku a Portugalsku byly zaznamenány na mnohých místech teplotní rekordy a nejvýše rtuť teploměru vystoupala v Córdobě, kde naměřili bezmála 39 stupňů. Na některých místech tak teploty byly vyšší o bezmála 20 stupňů, než kolik činí dlouhodobý průměr.

"Klimatická změna způsobená lidstvem nejméně stokrát zvýšila pravděpodobnost (vzniku) této vlny horka ve Španělsku, Portugalsku, Maroku a Alžírsku," uvedli vědci z WWA. Bez změny klimatu by podle nich bylo téměř nemožné, aby v tak brzkém ročním období tyto země zasáhla tak velká a intenzivní masa horkého vzduchu.

Podle vědců mohou být velmi brzké vlny horka nebezpečné pro lidi i zemědělství. Fenomén navíc často doprovází výrazný pokles srážek a sucho. V některých městech se však podle WWA daří v posledních letech snižovat počet úmrtí souvisejících s nadměrně vysokými teplotami díky novým adaptačním strategiím. Dobrým příkladem je podle vědců portugalská metropole Lisabon, kde se podařilo zmírnit nepříznivé dopady díky novým zeleným a vodním plochám.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů