Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Evropě je půda méně suchá než před rokem, výjimkou je Španělsko

V Evropě je půda méně suchá než před rokem, výjimkou je Španělsko

Půda na většině evropského kontinentu je výrazně méně poznamenaná suchem, než tomu bylo před rokem. Výjimku představuje Španělsko, kde se naopak situace zásadně zhoršila. Na základě vlastní analýzy satelitních snímků z evropského programu Copernicus to dnes uvedla agentura AFP.

Ve sledované oblasti, tedy v Evropě a v okolí Středozemního moře, bylo letos v dubnu sucho na zhruba 28 procentech území a sucho během dubna nepostupovalo. Situace je tak výrazně lepší než loni, kdy byla ve stejném období suchá půda na 47 procentech území.

Celkově dobrý obrázek v sobě ale ukrývá velké nerovnosti, poznamenala AFP s odkazem na Španělsko. Letošní duben patřil ve Španělsku k pěti nejsušším měsícům od začátku měření Evropské observatoře pro sucho (EDO) v roce 2012. Suchem v dubnu trpělo téměř 80 procent Španělska, 65 procent zaznamenalo nedostatek půdní vlhkosti a 15 procent bylo ve stavu akutního ohrožení.

Ve čtvrtek španělská vláda představila opatření za 2,2 miliardy eur (přes 52 miliard korun) na boj proti suchu. Část peněz půjde na úlevy a kompenzace zemědělcům, vláda chce také investovat do nové infrastruktury, například do zařízení na odsolování mořské vody a systémů na zvýšení opětovného využívání odpadních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů