Pátek, 26. dubna 2024

Plánované odpadové centrum v Olomouci ročně roztřídí až 50.000 odpadu

Plánované odpadové centrum v Olomouci ročně roztřídí až 50.000 odpadu

Plánované odpadové centrum v Olomouci-Chválkovicích, které po dokončení zajistí služby pro značnou část Olomoucka, Prostějovska a Přerovska, ročně roztřídí až 50.000 tun směsného komunálního odpadu. Zhruba polovina odpadu bude pocházet z Olomouce a okolních obcí. Záměr vybudovat centrum na třídění komunálního odpadu Technické služby města Olomouce minulý týden oznámily v systému posuzování vlivu staveb na životní prostředí EIA. ČTK dnes informaci získala z databáze EIA.

V novém odpadovém centru má být podle zveřejněné dokumentace instalována linka, které za jeden den dokáže zpracovat až 198 tun směsných komunálních odpadů i separovaného odpadu. Část vytříděného odpadu bude sloužit jako alternativní palivo pro energetické zdroje nebo surovina pro další materiálové využití. Pouze malá část odpadu skončí na skládce. Díky odpadovému centru budou města připravena na zpřísnění podmínek nakládání s odpady. Od roku 2030 totiž nebude možné vyvážet na skládky neupravený komunální odpad. Skládkování odpadu, který zůstane po důkladném vytřídění, bude pro města navíc dražší.

Odpadové centrum v Olomouci zhruba za 450 milionů korun sehraje důležitou roli v krajském systému likvidace komunálního odpadu, které dostane na starost Servisní společnost odpady Olomouckého kraje vlastněná hejtmanstvím a několika městy a obcemi. Schválený plán odpadového hospodářství v Olomouckém kraji zahrnuje vytvoření odpadových center v jižní a severní části kraje. Z nich má být do spaloven odvážen zbytkový komunální odpad, který zůstane po předchozím třídění. Značnou část zbytkového komunálního odpadu by mohla v budoucnu zlikvidovat teplárna na okraji Přerova.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů