Pátek, 26. dubna 2024

Středočeský kraj se podílí na záchraně pstruha obecného potočního, v říčkách je nová násada

Středočeský kraj se podílí na záchraně pstruha obecného potočního, v říčkách je nová násada

Na 11 tisíc malých pstruhů obecných potočních v minulých dnech vypustili rybáři do říček na Mnichovohradišťsku, Příbramsku, Mělnicku i Benešovsku. Jde o další plánovanou podporu stávající populace pstruha obecného a její rozvoj v rybářských revírech ve Středočeském kraji. Projekt Českého rybářského svazu podpořili krajští radní loni v září a schválili poskytnutí dotace ve výši 150 000 korun na nákup násady.

,,Pstruh obecný potoční býval běžnou rybou, která bohužel z vodních toků mizí. Možnou záchranou druhu je opakované vysazení nové násady. Právě touhle cestou se vydal Středočeský územní svaz Českého rybářského svazu ve spolupráci se Středočeským krajem. V regionu je několik vhodných lokalit, kde by nová populace pstruha měla dobře prosperovat. Dohromady bylo vypuštěno zhruba 11 000 kusů pstruha," uvádí krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková, která se vypouštění ryb do řeky osobně zúčastnila na říčkách Mohelka, Zábrdka a Košáteckém potoku.

Lokality byly vybrány s ohledem na vhodné podmínky. Tou nejdůležitější je celoroční dostatek vody. Ideální stav každé vyvážené populace spočívá v zastoupení všech věkových ročníků daného druhu. Rybáři proto postupně během několika let vysadí roční a dvouletou násadu o minimální kusové velikosti 15 cm. Tím by mělo dojít k vytvoření reprodukceschopného generačního hejna pstruha obecného potočního.

,,Středočeský kraj spolupracuje na zachování populací původních druhů a vyváženého společenstva ryb dlouhodobě. V minulých letech se podporovaly populace reofilních ryb, nyní je to pstruh obecný potoční. Věřím, že projekt, který potrvá do roku 2024, přispěje ke stabilizaci a rozšíření tohoto druhu v našem regionu," dodává Jana Skopalíková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů