Pátek, 19. dubna 2024

Pardubický kraj chce využít srážkové vody při správě svých budov

Pardubický kraj chce využít srážkové vody při správě svých budov

Pardubický kraj chce využít srážkové vody při správě svých budov. Má vybrané tři objekty. Plánuje vybudovat například nádrže na zadržování vody, která se dá pak využít na zalévání zahrady. Úpravy budou stát přes deset milionů korun. ČTK o tom informoval hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Ekologičtější hospodaření kraj plánuje v Dětském centru Veská v Sezemicích na Pardubicku, Nemocnici následné péče Moravská Třebová na Svitavsku a Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí na Orlickoústecku. Dotace chce kraj získat z Operačního programu Životní prostředí. "Od všech zmíněných projektů si slibujeme ekologičtější zacházení s vodou a z dlouhodobého hlediska i ekonomické úspory," řekl Netolický.

V centru Veská jsou v plánu tří nádrže na zadržení dešťové vody a její využití pro zálivku trávníků a zahrady. Pokud kraj získá dotaci, stavět začne v příštím roce. Předpokládané náklady jsou 4,5 milionu korun, dotace by mohla dosáhnout až 3,7 milionu korun. Žádost kraj podá v polovině června.

V Nemocnici následné péče Moravská Třebová by měla vzniknout tlaková stanice a zásobníky na vodu. Zdroj bude na rozvody užitkové vody. V lůžkovém pavilonu bude splachovat toalety. Aktuálně projektanti doplňují projektovou dokumentaci, žádost o dotaci chce kraj podat na konci září. Celkové náklady se odhadují na 3,8 milionu korun, dotace by mohla pokrýt dva miliony.

"Efektivnější hospodaření se srážkovou vodou plánujeme i v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí. Tam byla v roce 2020 zhotovena nová dešťová kanalizace. Vodu z ní bychom chtěli akumulovat a využít pro již hotové zavlažovací systémy. Předpokládané náklady dosahují výše 1,8 milionu a dotace může činit až 1,4 milionu. Projektovou dokumentaci máme hotovou, žádost o dotaci chceme podat na konci července," řekl hejtman.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů