Pátek, 26. dubna 2024

Nepál podle BBC upustil od plánu na přesun základního tábora na Everestu

Nepál podle BBC upustil od plánu na přesun základního tábora na Everestu

Loni v červnu nepálské ministerstvo turistiky oznámilo, že se chystá přesunout základní tábor na nejvyšší hoře světa Mount Everestu, protože místo kvůli globálnímu oteplování a lidským aktivitám není bezpečné. Vzhledem k nesouhlasu horských průvodců z etnika Šerpů, kteří jsou pro zdar expedic klíčoví, ale nepálská vláda od tohoto plánu prozatím ustoupila, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Základní tábor se rozprostírá na ledovci Khumbu, jenž se podle vědců citovaných BBC rychle ztenčuje, což představuje riziko pro stovky horolezců, kteří táborem každoročně projdou. Studie expertů z Leedské univerzity z roku 2018 uvádí, že segment ledovce v blízkosti tábora taje rychlostí až metr za rok.

Minulý rok nepálská vláda sdělila, že se chystá přesunout základní tábor o 200 až 400 metrů níž na místo, kde žádný ledovec není.

Šerpové ale namítají, že takový přesun by byl velmi nepraktický. V současnosti se základní tábor nachází ve výšce 5364 metrů, a je tak nejlepší startovací pozicí pro první etapu výstupu, která vede přes ledopád Khumbu, jenž patří k nejnáročnějším úsekům celé trasy až na vrchol.

Oblast ledopádu Khumbu je často vystavena sesuvům lavin a také pádům kamenů a ledových bloků. Šerpové říkají, že zdolat ledopád je zapotřebí časně ráno, protože přes den roste riziko výstupu, jak slunce horu ohřívá.

"Kdybychom tábor přesunuli níže, znamenalo by to pro horolezce téměř tři hodiny chůze navíc a tím i nebezpečné zdržení při cestě k ledopádu," uvedl Mingma Šerpa, který stojí v čele venkovské správní oblasti zahrnující většinu území Everestu, včetně základního tábora.

V polovině dubna usmrtila lavina při přechodu ledopádu Khumbu tři Šerpy, kteří nesli lezecké vybavení pro své klienty.

Mingma uvedl, že i kdyby byl základní tábor přesunut níže, většina horolezeckých týmů by stejně nakonec na místě dnešního základního tábora stanovala, aby se horolezci mohli brzy ráno vydat na ledopád Khumbu.

Rakušan Lukas Furtenbach, který každý rok organizuje pro své klienty výstupy na Everest, s Mingmou souhlasí. Z nižšího tábora by podle něj byla první etapa výstupu příliš dlouhá.

Na nedávné poradě s nepálským ministerstvem turistiky se 95 procent zástupců nepálské horolezecké asociace vyslovilo proti plánu, uvedl server BBC. Představitelé ministerstva BBC řekli, že proto od plánu prozatím upustili, ačkoli studie dál pokračují.

Adrian Ballinger, průvodce z kalifornské společnosti Alpenglow Expeditions, naopak prohlašuje, že snaha o přesun základního tábora dává smysl, protože tábor bude v budoucnu čelit ještě více lavinám a padajícím ledovým blokům a kamenům.

Velký problém představuje také přelidnění základního tábora. Letos Nepál vydal 478 povolení k výstupu na Everest, což znamená, že i s průvodci bude na svazích 1500 lidí.

"Tábor se v průběhu let zdvojnásobil," řekl Dambar Paradžuli, předseda nepálského sdružení organizátorů expedic. Tábor se podle něj rozrůstá neregulovaně. "Jsou tu k vidění služby jako masážní salony a další zábavní zařízení, která zaujímají obří stany. Lidé by sem neměli jezdit za luxusem. Vyzvali jsme vládu, aby stanovila přísná pravidla," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů