Pátek, 29. března 2024

Plug Power plánuje ve Finsku tři závody na zelený vodík za šest mld. USD

Plug Power plánuje ve Finsku tři závody na zelený vodík za šest mld. USD

Americká společnost Plug Power Inc. hodlá ve Finsku postavit tři závody na výrobu tzv. zeleného vodíku a čpavku pro evropský trh. Hodnota investice má činit zhruba šest miliard USD (132,6 miliardy Kč), oznámila firma.

Plug Power nyní jedná s potenciálními finančními investory a úvěrovými společnostmi a snaží se najít průmyslové partnery, aby si zajistila odběr pro plánovanou výrobu před končeným rozhodnutím o investici. To by mělo padnout v roce 2025 nebo 2026.

Generální ředitel Andy Marsh agentuře Reuters řekl, že firma strávila dva roky hledáním vhodných lokalit po celém světě. "Když se podíváte na finskou energetickou síť, už nyní je v ní 87 procent obnovitelných zdrojů. To dělá produkci zeleného vodíku mnohem jednodušší a bez komplikací," uvedl Marsh.

Společnost si již zajistila přístup k pozemkům v blízkosti tří přístavních měst pro výstavbu závodů. Společnost chce zaměstnat zhruba 1000 lidí a produkovat zhruba 850 tun vodíku denně.

Zelený vodík se vyrábí za pomoci obnovitelné elektřiny a je považován za čistou alternativu zemního plynu pro odvětví, jako je výroba oceli nebo chemický průmysl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů