Sobota, 27. července 2024

Reinkarnace odpadu díky studentům MENDELU

Reinkarnace odpadu díky studentům MENDELU

Ekoplatforma Reborn Design vyzývá studenty designu a architektury, aby navrhli inovativní řešení pro udržitelnou budoucnost. Do letošní výzvy se zapojil ateliér z Ústavu designu a nábytku, LDF, Mendelovy univerzity pod vedením Milana Šimka. Zeptali jsme se, jak se studentům daří navrhovat eko-designové produkty z recyklovaného PET, plastového odpadu z 3D tisku a sádrokartonu.

Proč jste se rozhodl do výzvy zapojit?
Důvodem zapojení mi byl vztah k udržitelnému životnímu stylu a dlouhodobý zájem pří práci se studenty o upcyklaci, resp. druhý život recyklovaných / odpadních materiálů. Využití odpadu je samozřejmostí např. v rozvojových zemích nebo pro lidi v nouzi. Pro rozvojové země kupříkladu se studenty a kolegy navrhujeme díky projektům. Zde je nejzřetelnější, jak moc se máme v této oblasti co učit. Ať už ve využívání zdrojů-odpadů či přístupu k našim každodenním potřebám a jejich uspokojování. Žijeme v době komfortu/luxusu a málokdo se jen tak rozhodne pro odlišnou cestu, vyšší cenu, odlišnou kvalitu či jinou formu zprostředkování přínosů nového produktu zákazníkům.
Obecně lze říct, že design má 85% vliv na ekologickou stopu produktu (pozn. redakce).
Jak se studenti staví k recyklovanému materiálu a vůbec principu udržitelnosti?
Naštěstí mladá generace, a to nejen studenti VŚ to vidí stále zřetelněji, že udržitelnost začíná nabývat jiného významu než jen jako součást všudypřítomné reklamy (často s tzv. greenwashingem) a velmi rádi se zapojují do podobných výzev jako je RD. Naštěstí si uvědomují, že to budou oni, kdo bude navrhovat a koncipovat nové produkty, a to nejen nábytkové, v závislosti na tom, jaký obor studují u nás na LDF, MENDELU v Brně.
S jakými úskalími se potýkáte?
Greenwashing a předsudky k využití odpadů zejména. Pozitivně však vnímám zápal, s jakým studenti vlastnoručně chtějí přispět k této dobré věci a jak jejich nadšení postupně mění i názor naší konzervativní společnosti.
Které designy vás překvapily?
Například stojan na kola, parametrický úložný systém z plastového recyklátu založený na DIY přístupu nebo desková hra pro děti i dospělé.
Co je na Reborn Design jiné oproti jiným zadáním od firem?
Otevřenost nápadům, různorodost, ve které se věřím každý může realizovat a přístup organizátorů, jež motivuje zúčastněné (firmy, studenty a další).
Se studenty jste absolvoval také praktické workshopy. Čím bylo pro vás zázemí recyklační firmy podnětné?
Velmi zajímavé bylo setkání s odborníky z oblasti Udržitelnosti a materiálů. Na workshopy jsme se studenty bohužel neměli štěstí, protože většina z nich byla v Praze a blízkém okolí.
_____________________
A co na to studenti?
Studenti si nejčastěji volili materiál od Prusa Research, a to díky jeho atraktivní barvě a jeho technologickým možnostem pro další zpracování. V zázemí Lavaris si mohli sami vyzkoušet, jak se materiál drtí a lisuje. Odvezli si hotové desky pro své designy. Zjednodušené modely tvořili také z kartonu nebo překližky. Ne vždy se vše dařilo. Některé materiály je náročné zpracovat, třeba se na laseru taví, jsou nepoddajné a vylučují dráždivé výpary. Je nutné hledat jinou cestu, ale i to je součást při navrhování nových produktů.
Štěpán Studýnka:
Zvolil jsem si ten materiál, který mi byl nejmíň nesympatický, a to reklamní fólie od BAT. Zajímá mne, jestli z něj lze skutečně něco navrhnout, nebo je k ničemu. Plánuji navrhnout praktické řešení do trafik, odkud odpad pochází. Víc zatím neprozradím.
Leona Landsmannová:
Propojuji materiál s přírodou. Skládám organické tvary, například listy, a tvořím funkční doplněk interiéru.
Filip Šimon:
Navrhuji modulární systém DIY - vytvořte si podle svého. Designové a funkční doplňky jsou vhodné do interiéru - jde o univerzální design do institucí i domácností.
Další studenti nás nechali nakouknout do své tvůrčí práce. Martin Novák (hodiny), Kateřina Klementová (toaletní set), Filip Vašek (kancelářské potřeby), Petr Vyškovský (držák na kolo).
Hlavní partneři: Prusa Research, Skanska, BAT, MYMO
Partneři: FA ČVUT, ŠKODA, IKEA, MIDA Consulting, PWC, Balance in Motion, Matério
Podporovatelé: AMSP ČR, PETMAT, Preciosa, Next Zone, Severská komora v ČR, PII
Mediální partneři: Newstream.cz, Průmyslová ekologie, cirkularnidotace.cz, Material Times, EnviWeb.cz, drevointerier.cz
Organizátoři: Lavaris & Plastenco design

Kontakt na organizátory výzvy:
Jitka Hvězdová a Elias Karráa
603163482
@reborndesigncompetition
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů