Sobota, 11. května 2024

1. sobota v září - Mezinárodní den povědomí o supech

Vzhledem k tomu, že některým druhům supů vážně hrozí vyhynutí, má Mezinárodní den povědomí o supech za cíl vzdělávat a obracet pozornost veřejnosti k roli tohoto tvora pro blaho životního prostředí.

1. sobota v září - Mezinárodní den povědomí o supech

Kvůli jejich mrchožroutské povaze mnozí špatně chápou nádherné a důležité ptáky známé jako supi, z nichž mnoho druhů je ohroženo nebo ohroženo.

Dá se s jistotou říci, že supi obecně a zejména supi krůtí mají docela špatnou pověst. Tito mrchožrouti jsou obvykle zobrazováni, jak se vznášejí nad nějakým bezmocným kovbojem ztraceným ve vyprahlé poušti a v krutém očekávání si olizují zobáky. Kvůli tomu lidé v mnoha kulturách věří, že supi jsou nechutní, špinaví ptáci přenášející nemoci.

Je smutné, že tento stereotyp má v reálném světě některé negativní důsledky a způsobil určité boje pro tyto důležité ptáky, z nichž mnozí mohou být ve skutečnosti docela krásní! Aby to napravily, různé ochranářské skupiny uspořádaly první sobotu v září Den povědomí o supech, nazývaný také Mezinárodní den povědomí o supech.


Historie Mezinárodního dne povědomí o supech
International Vulture Awareness Day, jehož cílem je zvýšit povědomí o všech druzích supů, začal v roce 2009 díky spolupráci mezi programem Birds of Prey v Jižní Africe a Hawk Conservatory Trust ve Spojeném království. Díky síle těchto dvou programů se den rychle rozšířil po celém světě.

Zoologické zahrady a organizace pro divokou zvěř od Spojených států a Kanady po Indii, Ugandu, Srbsko, Austrálii, Tunisko a jinde pořádají akce, na kterých se veřejnost může dozvědět více o supech a někdy se dokonce přiblížit, aby je viděli a zažili!

První zářijová sobota byla vyhrazena jako den ke zvážení ekologického významu dravce, který je jinak většinou se zachvěním propuštěn. Vzhledem k tomu, že některým druhům vážně hrozí vyhynutí, má Mezinárodní den povědomí o supech za cíl vzdělávat a obracet myšlenky zdráhavé veřejnosti o kritické roli tohoto tvora pro blaho životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že supi jsou tradičně vnímáni jako představitelé smrti a úpadku, ochránci přírody, kteří se podílejí na zachování jejich počtu, čelili těžké bitvě při získávání finančních prostředků a při vytváření soucitnější věci. Doufejme, že společné úsilí jihoafrického programu Birds of Prey a anglického Hawk Conservancy Trust při zřízení dne informovanosti o supech změní postoje veřejnosti s pomocí Mezinárodního dne povědomí o supech.

Jak oslavit Mezinárodní den povědomí o supech
Hledáte zábavné nápady a plány na oslavu Mezinárodního dne povědomí o supech? Podívejte se na některé z těchto způsobů, jak se zapojit do uctívání tohoto ptáka v tento významný den:

Zúčastněte se akce International Vulture Awareness Day
Každý, kdo se chce podílet na oslavách, by se měl podívat na supí akci v místní zoo nebo přírodním parku! Přejděte na webovou stránku Mezinárodního dne supů, kde se dozvíte více o událostech, které se dějí po celém světě. Fanoušci supů, kteří nemají to štěstí na místní akci, mohou samozřejmě stále slavit! Jedním ze způsobů může být požádat místní zoo nebo jiné zvířecí centrum s voliérami o uspořádání akce na počest dne.

Podívejte se na dokument o supech
Zjistěte více o supech na počest Mezinárodního dne povědomí o supech a získejte tyto informace čtením knih, vyhledáváním online nebo sledováním dokumentu. Podívejte se na některé z těchto pořadů a filmů, které představují důležitou roli supů v životním prostředí a pro lidi:

Dát přírodě hlas: Vanishing Vultures, A Race Against Time (2021)
Vulture Culture: Nature's Greatest Moments (2020)
The Vulture Documentary (2022)
Uspořádejte večírek na téma Vulture
Jistě, je to zvláštní důvod uspořádat párty, ale je to skvělý způsob, jak zvýšit povědomí o supech! Shromáždění skupiny přátel, aby sledovali dokument o přírodě zaměřený na supy, může pomoci sdílet lásku k těmto ušlechtilým, ale nepochopeným zvířatům na oslavu Mezinárodního dne povědomí o supech. A samozřejmě, dekorace na večírek by určitě měly být tematicky zaměřené na supy a ptáky. Pro ambiciózní by mohl být dokonalým doprovodem dort ve tvaru supa!

Přispějte na pomoc supům
Vzhledem k tomu, že někteří supi jsou nyní ohroženi nebo ohroženi, byl by Mezinárodní den povědomí o supech ideální dobou, kdy pomoci charitativní organizaci, která jim pomáhá. Nadace pro ochranu supů a Vulpro jsou některé z mnoha různých ochranářských organizací, které pomáhají podporovat život a zdraví supů.
Naučte se některé výhody supů
Jedním z nejlepších způsobů, jak oslavit Mezinárodní den povědomí o supech, by bylo poučit se o pozitivních aspektech supů. Toto je skvělý čas pro rodiče, učitele a další pečovatele o děti, aby přeformulovali způsob, jakým společnost přemýšlí o těchto důležitých ptácích, tím, že předají informace dětem.
Podívejte se na některé z těchto výhod, které supi poskytují životnímu prostředí, a předejte je na oslavu dne:
Klíčová role supa při signalizaci přítomnosti mršiny ostatním mrchožroutem zabraňuje kontaminaci patogeny a pomáhá udržovat přírodu bez nemocí.
Supi jsou jedinými suchozemskými obratlovci, kteří se téměř úplně živí mrtvolami mrtvých zvířat, což jim dává mimořádně jedinečnou roli v ekosystému.
Žaludeční kyselina supa je extrémně žíravá, odstraňuje toxiny z prostředí prostřednictvím jejich přijímání potravy a trávicích procesů a zároveň bojuje proti chorobám, jako je botulismus, vzteklina a antrax.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů