Úterý, 14. května 2024

Poslední pátek v září - Den záchrany koal

Koaly, jedny z nejoblíbenějších zvířat v Austrálii jsou bohužel zranitelné a ohrožené kvůli ztrátě přirozeného prostředí, požárům a nemocem. Save the Koala Day byl vytvořen, aby pomohl populaci tohoto nádherného druhu vrátit se do zdravého stavu.

Poslední pátek v září - Den záchrany koal

Historie Save the Koala Day

Save the Koala Day, kterou založila australská nadace pro koaly, je součástí větší oslavy, která se koná během celého září, což je měsíc Save the Koala. Vzhledem k tomu, že stanoviště, ve kterém koaly žijí, je ničeno odlesňováním, koaly potřebují pomoc.

Save the Koala Day byl zahájen jako čas na zvýšení povědomí o skutečnosti, že koaly jsou ohroženy, a dokonce byly zařazeny na seznam ohrožených druhů. Budoucnost těchto roztomilých, mazlivých tvorů, kteří pocházejí z Austrálie, je v ohrožení, pokud lidé nebudou spolupracovat na jejich záchraně.

Shromážděte pár přátel, rodinných příslušníků nebo spolupracovníků a přijměte závazek pomoci prostřednictvím Save the Koala Day!

Jak oslavit Save the Koala Day
Lidé, kterým na tom záleží, mohou tento den využít, mají skvělou příležitost užít si roztomilosti koal a zároveň zvýšit povědomí a pomoci s jejich trápením. Vyzkoušejte některé z těchto nápadů na oslavu a užijte si Save the Koala Day:

Přispějte na záchranu koal
Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak může průměrný člověk pomoci s Save the Koala Day, je poskytnout finanční dar organizaci, která pracuje na ochraně těchto chlupatých zvířat.

Dary lze poskytnout jedné z těchto charitativních organizací, které pomáhají chránit koaly:

Australská nadace pro koaly. Tato organizace funguje od roku 1986 a pracuje na ochraně životního prostředí, vytváření map pro stanoviště koal a další.
Světový fond na ochranu přírody (WWF). WWF byla založena v roce 1961 a pomáhá léčit zraněné koaly, rehabilitovat je, vrátit je do volné přírody, znovu sázet stromy a pomáhat jim budovat lepší stanoviště.
Koala nemocnice. Nemocnice Koala, která je součástí charitativní organizace Koala Conservation Australia, pomáhá podporovat život zachraňující práce na ochranu a péči o koaly a jejich stanoviště.
Zjistěte více o koalách
Save the Koala Day je skvělý čas na shromáždění zábavných faktů a drobností o koalách, které lze sdílet, aby se zvýšilo povědomí o nutnosti pomoci koalám. Užijte si některá z těchto zábavných faktů:

Koaly jsou velcí jedlíci
Tito malí chlupatí přátelé mohou sníst až kilogram denně eukalyptu, což je nízkoenergetická dieta. Vyberou si však pouze z 50 z asi 700 různých druhů eukalyptové rostliny.

Koaly jsou ospalí malí kluci
Jako noční zvířata, která potřebují více spánku než většina ostatních, mohou koaly spát až 18 hodin denně. V noci se probouzejí, aby sháněli potravu.

Koaly jsou vačnatci
Ačkoli se jim říkalo nesprávné pojmenování ,,medvědi koala", jsou to ve skutečnosti vačnatci ze stejné rodiny jako klokani a vombati.

Mláďata koal se nazývají joeys
Stejně jako klokani jsou nové koaly označovány jako joeys, stejně jako vačice a klokani.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů