Pondělí, 13. května 2024

8. října - Světový den chobotnic

Jak název napovídá, Světový den chobotnic oslavuje jednoho z nejvýraznějších tvorů žijících na dnešní planetě: chobotnice. Toto osminohé tajemné stvoření z podmořského světa s sebou vždy přinášelo spoustu fascinace pro svou inteligenci, pohyblivost a krásu.

8. října - Světový den chobotnic
Historie Dne chobotnic
Chobotnice si zaslouží uznání z mnoha důvodů. Za prvé, jsou jedním z nejstarších přeživších na Zemi. Přes jejich relativně krátký život jsou nacházeny fosilie chobotnic staré více než 300 milionů let, což znamená, že jsou starší než dinosauři.

Možná jedním z důvodů, proč tito unikátní tvorové přežili tak dlouho pod mořem, je to, že jsou vysoce inteligentní. S přibližně 500 miliony neuronů umístěnými v jejich mozku a chapadlech jsou schopni se učit a řešit problémy způsobem, kterého není schopno mnoho jiných mořských živočichů. S osmi pažemi a velkým mozkem mohou řešit hádanky, maskovat se a dokonce otevírat sklenice. U některých z nich bylo dokonce vidět, že jsou kreativní, když použily vyhozené kokosové skořápky a vytvořily z nich mobilní domy. Geniální!

Kromě toho jsou chobotnice vizuálně úžasné, v různých barvách, množství velikostí a nejrůznějších tvarů. Některé žijí ve velmi mělkých vodách moře, zatímco jiní lze nalézt tisíce metrů pod hladinou. Chobotnice, která se někdy nazývá chameleon moře, je často schopna měnit barvy, aby splynula s okolím. Je to forma ochrany před predátory.

I když jsou introverti a pravděpodobně nechtějí být pozvány na párty, stále existuje spousta způsobů, jak oslavit Světový den chobotnic!

Jak oslavit Den chobotnic
Jak by se tedy měl člověk rozhodnout slavit Světový den chobotnic? No, existují všechny druhy možností, které čekají na prozkoumání! Zkuste se inspirovat některým z těchto nápadů:

Pomozte zastavit velkochov chobotnic
Pošlete vlastní zprávu vládě Kanárských ostrovů na síti X/Twitter s použitím hashtagu #StopOctopusFarming a označením @PresiCan, na Instagramu @gobcanarias a PRES.Gobcan na Facebooku.

Přečtěte si o životě chobotnic
Odložte si malou část tohoto dne, abyste se jednoduše dozvěděli více o těchto fascinujících podmořských tvorech. Přestože mají krátký život (některé žijí jen kolem 6 měsíců), jsou to jedinečná stvoření s mimořádně zajímavým životem. Vyzkoušejte tyto zdroje pro učení:

National Geographic má dlouhou historii a je vyhledávaným místem pro poznávání všeho, co souvisí s přírodou. S videi, články a dalšími zdroji, Jen se podívejte na jejich web nebo časopis.
National Wildlife Federation je další skvělá nadace, která nabízí zajímavé informace pro ty, kteří se chtějí dozvědět o chobotnicích.
Smithsonian Institute nabízí řadu online zdrojů ve své sekci Ocean: Find Your Blue.
Sdílejte zábavná fakta o chobotnicích
Zapůsobte na různé přátele nebo spolupracovníky na Světový den chobotnic sdílením zábavných faktů a drobností, jako jsou:
  • Obří tichomořská chobotnice je největším a nejdéle žijícím druhem tohoto tvora. Bylo zaznamenáno, že je schopna dosáhnout hmotnosti více než 300 kg, i když je to neobvyklé. Obvykle mají pouze kolem 20 až 30 kilogramů.
  • V roce 2016 byla ,,strašidelná" chobotnice zachycena na videu průzkumníkem Okeanos v hloubce 14 000 stop (4,2 km) pod mořem.
  • Chobotnice je tvor se zajímavým oběhovým systémem. Mají tři srdce a krev, která je modrá.
  • Jedna chobotnice je tak inteligentní, že je schopna otevřít lahvičku s pilulkami zabezpečenou před dětmi, aby se dostala ke svačině, která je uvnitř. To je víc, než dokážou někteří dospělí lidé! :-)
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů