Středa, 8. května 2024

21. října - Mezinárodní den oprav

Ve stále více plýtvající společnosti je důležité umět věci opravit namísto jejich výměny. Začněte v malém a uvidíte, jaké polámané kousky můžete zachránit.

21. října - Mezinárodní den oprav

Podstata Mezinárodního dne oprav je jednoduchá. Všichni můžeme udělat trochu víc, abychom se lépe starali o to, co vlastníme. Mezinárodní den oprav je o tom to ukázat, opravit to, co je rozbité, a co nejvíce to zviditelnit.


Mezinárodní den oprav, navržený k boji proti plýtvání moderní společnosti, je o hodnotě oprav věcí. S komunitními opravářskými akcemi, které se konají po celém světě a přes sociální média, aby se zdůraznily výhody toho, že prokazujeme našim věcem trochu více lásky a péče.

Historie Mezinárodního dne oprav
International Repair Day je relativně nedávná iniciativa, první akce se konala v roce 2017. Byl vymyšlen ve spolupráci s Open Repair Alliance, mezinárodním společenstvím podniků a organizací, které se spojily, aby pracovaly na světě, kde jsou elektronické produkty udržitelné a snadněji opravitelné. Zpočátku Repair Cafes zakládali další podobně smýšlející elektrikáři, šikovní lidé a kutilové, jako například Nadace Repair Café. Nadace pomohla místním lidem se zájmem o životní prostředí a snižování odpadu založit kavárny, které by zpřístupnily nástroje a dobrovolníky, kteří pomohou opravit různé druhy zboží. S rostoucí popularitou Repair Cafes rostla i myšlenka vynaložit úsilí na vytvoření udržitelnějšího a na opravy zaměřeného přístupu k elektronice v širší komunitě. Tehdy byl vyhlášen první Mezinárodní den oprav.

Od té doby se Mezinárodní dny oprav zahrnují lidi, kteří zakládají Repair Cafes a Restart Party. Mezinárodní dny oprav byly také použity k tomu, aby upozornily na hnutí, jako je Právo na opravu, jejichž cílem je povzbudit výrobce a zákonodárce, aby dodávali více elektronických produktů s informacemi a zdroji potřebnými k jejich opravě.

Mezinárodní den oprav se také rozběhl na sociálních sítích, kde jsou lidé, kteří se připojují, aby sdíleli své vlastní příběhy o opravách a ukázali elektroniku, na kterou jsou hrdí, že ji opravili.

Jak oslavit Mezinárodní den oprav
Navzdory skutečnosti, že je relativně nový, existuje spousta způsobů, jak oslavit Mezinárodní den oprav a zapojit se do komunity, jejímž cílem je, aby produkty vydržely déle.

Prvním způsobem je hledat místní akce ve vašem okolí. Opravárenské kavárny a Reuse centra nabízejí nástroje, které potřebujete k opravám své elektroniky, a také dobrovolníky, kteří vám půjčí trochu know-how, pokud uvíznete.

Jiní využijí příležitosti a jednoduše vyberou něco z toho neustále rostoucího seznamu úkolů souvisejících s opravami v domácnosti. Koneckonců, kolem domu je vždy něco, co potřebuje opravit, a své úsilí můžete oslavit sdílením svých obrázků a příběhů na sociálních sítích.

Pokud už máte rádi opravování staré elektroniky a částí domova, můžete také učit ostatní, jak na to. Když své děti naučíte používat běžné nástroje a procvičíte si bezpečnost při opravách, můžete je naučit velmi užitečnému celoživotnímu návyku.

Naučíme vás to opravit

Do projektu Naučíme vás to opravit, jehož hlavním cílem je zvyšovat počet opravářů elektrospotřebičů v Česku, se přihlašují stále nové školy. Jednou z posledních je střední škola z Kroměříže. Celkem se zapojilo sedm školských zařízení a počet studentů vzrostl oproti loňskému roku o 13 procent.

Projekt Naučíme vás to opravit tak už sdružuje střední školy a odborná učiliště z Prahy, Hluboké nad Vltavou, Chomutova, Ostravy, Plzně, Třebíče a nově se zapojila také střední škola z Kroměříže. Každá ze škol se specializuje na svůj vlastní obor, ve kterém studenti získají znalosti o tom, jak elektrozařízení fungují, jak je rozebrat, identifikovat závadu, opravit a zase složit zpět.
Projekt Naučíme vás to opravit je reakcí na dlouhodobý nedostatek opravářů elektrospotřebičů a má za cíl zvýšit zájem ze strany žáků i rodičů. Chce vychovat novou generaci manuálně zručných a teoreticky vzdělaných techniků, kteří si poradí i se spotřebiči, které v sobě mají umělou inteligenci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů