Neděle, 12. května 2024

3. listopadu - Světový den medúz

Ačkoli Světový den medúz může pro někoho znít trochu zvláštně, má smysl oslavit tyto bezobratlé živočichy, kteří jsou na Zemi o miliony let déle než lidé. Světový den medůz je určen k uctění našich mírně slizkých souputníků, kteří někdy mohou na pláži způsobit trochu zděšení.

3. listopadu - Světový den medúz
Většina lidí má pocit, že původ Světového dne medúz pravděpodobně pochází od skupiny nadšených mořských biologů - nebo prostě od těch, kteří pouze respektují tytto podivné a přesto krásné tvory. Největší populace medúz se vyskytují na jižní polokouli, v místech jako Austrálie a Jižní Afrika, kde se pláže hemží těmito zajímavými (ale někdy i nebezpečnými) tvory.

Jak oslavit Světový den medúz
Je zřejmé, že připomenutí této události může být trochu obtížné. Je jasné, že není možné vzít medúzu na večeři, ani by si neužila den v lázních. Nicméně, prostě cestovat na pláž v naději, že nějakou zahlédnete, je zábavný nápad, který by se dal realizovat, pokud žijete (nebo se náhodou vyskytujete) u moře. Vyzkoušejte tyto další nápady, jak si užít oslavu Světového dne medúz:

Naučte se zábavná fakta o medúzách
Vstupte do tohoto dne tím, že budete věnovat pozornost medúzám a dozvíte se více o jejich životě. Vyzkoušejte tato zábavná fakta, která můžete sdílet s přáteli, když jim připomenete, že je Světový den medúz:

  • Medúzy nejenže nemají kosti ani srdce, ale ve skutečnosti nemají ani mozek - pouze centrální nervový systém. To jim však nebrání v tom, aby byly chytré a dokázaly se přizpůsobit svému prostředí.
  • Některé medúzy mohou ve tmě svítit! Ty, které mají tuto vlastnost, mají bioluminiscenční orgány, které vyzařují buď zelené nebo modré světlo, které se aktivuje dotykem. Funguje to jako ochrana, protože má za cíl vystrašit predátora.
  • Jeden obří druh medúzy se nazývá Hair Jelly. Největší, jaká kdy byla zaznamenána, byla nalezena ve vyplaveném moři v Massachusetts v USA v roce 1870. Měla chapadla dlouhá více než 40 metrů.

Zamiřte do akvária
Při návštěvě akvária se tento den seznamte s některými medúzami a jejich mořskými přáteli.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů