Sobota, 27. dubna 2024

Equinor spustil provoz největší plovoucí větrné elektrárny na světě

Equinor spustil provoz největší plovoucí větrné elektrárny na světě

Norská společnost Equinor dnes oficiálně zahájila provoz největší plovoucí větrné elektrárny na světě. Elektrárna bude zásobovat pět ropných a plynových plošin v Severním moři elektřinou, aby snížila jejich emise oxidu uhličitého. Uvedla to dnes firma Equinor a dodala, že očekává úsporu 200.000 tun oxidu uhličitého ročně, což je zhruba 0,4 procenta celkových emisí Norska v loňském roce.

Oficiálního spuštění provozu elektrárny pojmenované Hywind Tampen se zúčastnil norský korunní princ Haakon. Ten na ropné plošině Gullfaks C při symbolickém zahájení spojil dva kabely.

Plovoucí větrné turbíny nejsou na moři pevně ukotvené k mořskému dnu. Místo toho jsou namontovány na plovoucích betonových konstrukcích se společným kotevním systémem. Hywind Tampen se skládá z 11 plovoucích turbín a stála 7,4 miliardy norských korun (15,5 miliardy Kč). První elektřinu již vyrobila v listopadu 2022. S plánovaným celkovým výkonem 88 megawattů by měla pokrýt přibližně třetinu poptávky po elektřině pěti ropných a plynových plošin.

Podle analytiků je technologie plovoucích větrných turbín vhodná pro použití v hlubších vodách na moři. Technologie je ale stále v plenkách. Náklady na Hywind Tampen vzrostly z původně odhadovaných 5,2 miliardy NOK, což bylo způsobeno zpožděním dodávek surovin, problémy s kvalitou, inflací a kurzovými vlivy, uvedla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů