Sobota, 27. dubna 2024

V západní Zambii úspěšně pokračuje projekt ČRA podporující ochranu životního prostředí stavěním bioplynáren

V západní Zambii úspěšně pokračuje projekt ČRA podporující ochranu životního prostředí stavěním bioplynáren

V rámci projektu s názvem Bioplynovou technologií k vyšší odolnosti komunit v Západní provincii Zambie realizovaného společností Člověk v tísni bylo postaveno již 45 bioplynáren. Ty umí z trusu zvířat a zbytků jídla vyrobit plyn, který mohou domácnosti jednoduše využívat k vaření nebo svícení. Plyn tak dokáže nahradit dřevo a dřevěné uhlí, na které je zde odkázána většina obyvatel. Biopalivovovou technologii zambijští venkované využívají nejen jako zdroj udržitelné energie pro domácnost, ale i jako vysoce efektivní organické hnojivo.

Západní provincie Zambie je známá svými rozlehlými pláněmi a velkou biodiverzitou. Stejně jako v mnoha jiných rozvojových zemích jsou i obyvatelé této oblasti ohroženi nedostatkem zdrojů energie. Většina z nich se spoléhá na neudržitelné zdroje, jako je dřevěné uhlí a palivové dřevo, jejichž těžba vede k odlesňování krajiny a škodí přirozenému klimatu.Alternativní forma získávání energie v podobě bioplynáren se tak ukázala jako efektivní způsob, kterým lze přispět ke zvýšení odolnosti vůči změně klimatu a ke zvýšení potravinové bezpečnosti drobných zemědělců. Cílem současného projektu je pokračovat ve zvyšování povědomí o bioplynu a současně pomoci postavit celkově 130 bioplynáren pro obyvatele v okresech Mongu a Kalabo v Západní provincii Zambie.
Bioplynárna je pro většinu venkovského obyvatelstva úplná novinka, která však může mít velký vliv na jejich život. ,,Hodně nám to pomohlo. K přípravě jídla už nepoužíváme dřevěné uhlí ani dřevo, ale k vaření a svícení používáme bioplyn. Navíc máme biokal, který používáme jako hnojivo na zahradě," říká Jane Akamandisa.
Bioplynová stanice vypadá jako betonová kopule postavená pod zemí. Zemědělci ji naplňují zvířecím trusem a organickým odpadem z domácností, a díky biologickému rozkladu se v ní vyrábí plyn na vaření a svícení. Jako vedlejší produkt pak vzniká biokal, který lze využít jako organické hnojivo. ,,Tento projekt nám zlepšil život. Člověk v tísni nás spojil s bankou, abychom získali půjčku na postavení bioplynky. Byla to skvělá finanční investice, díky které můžeme efektivně hospodařit," přibližuju přínos projektu pro svou rodinu Kalimba Muzaza.
Projekt podporuje ochranu životního prostředí a přírodních zdrojů v Zambii, a zároveň se snaží vyvážit potřeby sociálního a ekonomického rozvoje. V návaznosti na něj se podařilo urychlit ekonomický růst a zvýšit ekologickou udržitelnost, a to s cílem zlepšit zdraví, živobytí, příjmy i životní podmínky obyvatel Zambie.
Už v letech 2018-2019 realizoval Člověk v tísni s podporou ČRA dva pilotní projekty zaměřené na rozvoj trhu s bioplynem v Západní provincii Zambie. ,,Monitoring pilotní fáze prokázal vysokou spokojenost zambijských zemědělců podpořených výstavbou bioplynových stanic. Zemědělci byli velmi spokojeni s lepším přístupem k čisté a obnovitelné energii na vaření, s úsporou času díky této technologii, s jejími ekonomickými výhodami a také s přínosy bioplynu pro zvýšení zemědělské produkce," říká manažer projektu Ondřej Suchánek ze společnosti Člověk v tísni.
Projekt Bioplynovou technologií k vyšší odolnosti komunit v Západní provincii Zambie začal v roce 2021 a je financován Českou rozvojovou agenturou a realizován ve spolupráci s partnery - Keepers Zambia Foundation a Česká zemědělská univerzita v Praze. Místní okresní správa a Ministerstvo zemědělství, rybolovu a hospodářských zvířat přispělo technickou a finanční podporou při zavádění bioplynáren na venkově.
Na video o přínosu bioplynové technologie pro obyvatele Západní provincie Zambie natočené společností Člověk v tísni se můžete podívat zde.
Foto: Člověk v tísni
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů